Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek om houtbouw in Europa te versnellen

Built by Nature kent een financiering toe aan het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) voor een uitgebreid onderzoek naar misvattingen over houtbouw. Met deze samenwerking beogen de projectpartners een mentaliteitsverandering ten aanzien van houtbouw in de Europese bouwsector te bewerkstelligen. De financiering komt uit het Accelerator Fund van de Amsterdamse houtbouw netwerkorganisatie en is bedoeld om de transitie naar houtbouw te versnellen.

Bouwen met hout heeft veel voordelen – zoals de mogelijkheid tot pre-productie, een gezond binnenklimaat, lagere CO2- en stikstofemissies, circulariteit en hernieuwbaarheid. Toch verloopt de grootschalige adoptie en acceptatie van hout als bouwmateriaal traag. In dit boekje onderzochten de experts van AMS Institute eerder al veel voorkomende hardnekkige misvattingen, die de adoptie van massahout in de bouw in Nederland belemmert. 

Consistent verhaal creëren

Built by Nature is een netwerk en een subsidieverstrekkende organisatie met als doel de transformatie van houtbouw in Europa te versnellen. Een internationale stuurgroep van academici, experts uit de industrie en beleidsmakers, mede aanbevolen door het Built by Nature netwerk, zal toezicht houden op de output en helpen een gemeenschappelijk en consistent houtbouwverhaal te creëren. Research Fellows en Principal Investigators van AMS Institute zullen verder onderzoek doen naar massahoutbouw om dit project succesvol te versnellen. 

Transitie naar houtbouw

Ondanks de schadelijke effecten op ons klimaat en milieu zijn abiotische bouwmaterialen zoals beton, staal en baksteen de meest gebruikte materialen in de bouwsector. Klimaatverandering, materiaal schaarste en de huidige woningnood vereisen dringend het gebruik van alternatieve bouwmaterialen die de door de bouwsector veroorzaakte milieuschade beperken. Ter illustratie: de bouwsector is verantwoordelijk voor 38% van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot, waarvan ongeveer een derde rechtstreeks verband houdt met de ontginning en productie van abiotische bouwmaterialen.

Houtbouw versnellen

Amanda Sturgeon, Chief Executive Officer, Built by Nature legt uit: “Dit project is belangrijk omdat het essentieel onderzoek uitbreidt naar een bredere markt. Het maakt gebruik van de academische en industriële expertise van AMS Institute en zijn partners om oude percepties en achterhaald denken over massale houtbouw tegen te gaan. Door duidelijk te maken wat deze barrières zijn, vooral in een Europese context, kunnen we beginnen met het inzetten van relevante bewustwordings- en informatiecampagnes om de mentaliteit te veranderen.”

Kenneth Heijns, Managing Director, AMS Institute zegt: “Om plaatsen te creëren die echt geschikt zijn voor de toekomst, moeten we in de gehele bouwsector fundamenteel anders denken en handelen. Het is mooi om te zien dat Built by Nature dezelfde visie als AMS Institute deelt. Met deze subsidie kan AMS Institute het Built by Nature netwerk versterken door onderzoek te doen naar misvattingen binnen houtbouw en daarmee de transitie naar houtbouw te versnellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer