Ga naar hoofdinhoud

Ontbossing Amazone neemt weer toe

De ontbossing van het Amazoneregenwoud in Brazilië heeft ten opzichte van voorgaande jaren in 2018 het hoogste niveau bereikt in tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaanse regering over de periode juli 2017 tot juli 2018.  

Volgens Nu.nl tonen satellietbeelden aan dat er van juli 2017 tot juli 2018 zo’n 7.900 vierkante kilometer regenwoud is gekapt. Dat is 13,7 procent meer dan een jaar eerder.

In de staten Pará en Mato Grosso, waar de sojabonenproductie groeit, verdwijnen de meeste bomen.

 

De Braziliaanse minister van Milieu, Edson Duarte, zei in een verklaring dat illegale houtkap de grootste veroorzaker is van de sterke stijging. Hij heeft de regering opgeroepen om het toezicht op het regenwoud te vergroten.

 

Het Braziliaanse klimaatobservatorium, een netwerk van niet-gouvernementele organisaties, heeft laten weten dat de stijging niet als een verrassing is gekomen. Naast de illegale houtkap levert ook de groeiende landbouwsector in het land een bijdrage aan de ontbossing, stelt de organisatie.

 

Greenpeace vindt dat de Braziliaanse regering niet genoeg heeft gedaan om de ontbossing tegen te gaan. Ook recente beleidsveranderingen, zoals het verminderen van gebieden onder federale bescherming, hebben de ontbossing juist aangewakkerd.

Er zijn veel zorgen over de toekomst van het regenwoud onder de nieuwe regering van de toekomstige president Jair Bolsonaro, die in januari zijn ambt zal bekleden. De president heeft eerder scherpe kritiek geuit op Braziliaanse milieuorganisaties en is voorstander van een groeiende landbouwsector. (bron: Nu.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer