Ga naar hoofdinhoud

Ontbossingswet in de maak

Europese wetgeving tegen wereldwijde ontbossing is een stapje dichterbij nu Europese landbouwministers net vóór de kerst hun steun hebben uitgesproken voor een Europees actieplan. Daarmee gaven zij de Europese Commissie opdracht om maatregelen uit te dokteren die de wereldwijde voetafdruk van de Europese Unie moet verkleinen.

Dit meldt Nature Today. In onder meer Brazilië en Indonesië maken kostbare natuurgebieden in rap tempo plaats voor de productie van palmolie, vlees en soja voor veevoer. Veel van deze landbouwproducten zijn bestemd voor Europa, dat zijn betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing wil stoppen. Er zijn maatregelen nodig, zoals de bewustmaking van consumenten, toezeggingen van de sector en samenwerkingen met producerende landen.

Duurzaamheidscriteria

Solidaridad, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, Rainforest Alliance, Tropenbos International en Both ENDS roepen de Europese Commissie op om in 2020 een wetsvoorstel rond te hebben. Risicoproducten zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao die op de Europese markt terecht komen, dienen te voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Niet alleen wetten en regels zijn nodig, maar ook gesprekken en ondersteuning van producenten en overheden in exporterende landen. Verder pleiten de maatschappelijke organisaties voor hulp aan kleinschalige producenten gericht op duurzame landbouw.

(foto: WNF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer