Ga naar hoofdinhoud

Ontwerp voor Zweedse houtstad wint duurzaamheidsprijs

Örnsro Trästad ofwel Örnsro Houtstad is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Conceptual Design Residential Building van de S. Arch Architecture Award 2018. Het ontwerp is van C.F. Møller Architects en C.F. Møller Landscape. Zowel de constructie als de gevels van de woningen zijn van massief hout.

C.F. Møller kwam in 2016 als winnaar uit de bus met dit ontwerp in een wedstrijd van de Zweedse gemeente Örebro en de Zweedse architectenvereniging. Bedoeling was de sociale netwerken van de stad te verrijken door de natuur in het stedelijk landschap te integreren. De woningen worden gebouwd in opdracht van Slättö Förvaltning. Nu wint het ontwerp een duurzaamheidsprijs. 

Constructie van massief hout
De appartementsgebouwen zijn verschillend van hoogte en liggen in een stadspark met veel ruimte voor activiteiten en pleinen voor ontmoeting en recreatie. Hun constructie wordt van massief hout. ‘Dat levert een positieve bijdrage aan de levenscyclus van het project,’ lichten de architecten van C.F. Møller toe. ‘Hout is een hernieuwbaar materiaal met een laag energieverbruik en een kleine ecologische voetafdruk.

Hout voor de hand liggende keuze
‘Massief hout voor zowel de constructie als de gevels is voor ons een voor de hand liggende keuze. Naast een positieve bijdrage aan het milieu, geeft hout ons nieuwe mogelijkheden voor innovatieve architectuur die waarde creëert.’

Beeld: C.F. Møller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer