Ga naar hoofdinhoud

Onvoldoende hout voor meer biomassacentrales

Nederland moet geen biomassacentrales meer bouwen, omdat er onvoldoende brandstof beschikbaar is. Dat concludeert Milieudefensie in het rapport ‘Reststromen uit Bossen’, opgesteld door onderzoeksbureau Biomass Research.

Het aanbod van geschikt resthout blijkt niet mee te groeien met de vraag. In de zeven onderzochte Noord-Europese landen komt in 2020 ongeveer 60 miljoen ton beschikbaar. In 2030 wordt dat hooguit iets meer: 62 miljoen ton.

Nederlandse energiecentrales verbranden houtige biomassa. In aanmerking komt hout dat nergens anders voor gebruikt kan worden, zoals takken uit bossen en plantsoenen, sloophout en afvalhout uit de houtverwerkende industrie. Bij een groeiende vraag naar biomassa bestaat het risico dat de centrales waardevol hout verbranden, wat ontbossing in de hand werkt. Milieudefensie vreest dat bomen ervoor worden gekapt.

Import

Hout importeren om in Nederlandse energiecentrales te verbranden is een slecht idee, stelt Milieudefensie. Nu al importeert Nederland een kwart van het hout dat biomassacentrales verstoken uit andere landen. De onderzochte landen – Duitsland, Zweden, Finland en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen – hebben de komende jaren hun hout nodig om de eigen energiebehoefte te verduurzamen.

Subsidie

Biomassaverbranding maakt een stormachtige groei door. Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat het gebruik van biomassa in 2030 met 30 procent is gegroeid. De overheid stelt de komende acht jaar 3,5 miljard euro subsidie beschikbaar voor energiebedrijven die biomassa (bij)stoken. De regering beschouwt energie uit biomassa als duurzaam, omdat biomassa een hernieuwbare bron is. Volgens Milieudefensie is biomassa alleen acceptabel als er geen twijfel is over de duurzame herkomst en er geen andere opties zijn.

Klik HIER voor de conclusies uit het rapport.

4 reacties op “Onvoldoende hout voor meer biomassacentrales

  • leffert oldenkamp

    Hoe moet een duurzaam biomassasysteem worden gedefinieerd als je met biomassa 20% meer CO2 uitstoot dan met steenkool en 50% mee dan met aardgas? Als bovendien de lopende aanwas in de meeste bosgebieden blijft dalen kan de overmaat niet worden vastgelegd tot ver na 2050, zelfs als we de beoogde extra bossen zouden gaan aanleggen.

  • Albert Stienstra

    Specifieke CO2 uitstoot aardgas is 0,2 kg/kWu
    Specifieke CO2 uitstoot hout is 0,39 kg/kWu
    Uitstoot hout is dus 95% meer dan aardgas.
    Bron: https://www.volker-quaschning.de/datserv/CO2-spez/index_e.php

  • En laten we niet vergeten wat de bevolking moet inademen. Volgens WHO is luchtvervuiling de grootste crisis in volksgezondheid. Houtstook past niet in een dichtbevolkt land als Nederland. WHO waarschuwde al in 2004/5 de westerse landen voor het promoten van houtstook als een vorm van duurzame energie. (Bron: Stichting houtrookvrij). En toch kwam er een pelletkachelsubsidie (gestopt) en subsidie op de bijstook van biomassa in energiecentrales.

  • Pieter Eyk

    De houtspaanders liggen bovendien niet zomaar voor het opscheppen. Machines zijn druk in de weer om het hout te vermalen, dan het vervoer naar een depot, het vervoer naar de drogerij, het drogen, het persen etc. Allemaal energie slurpende bezigheden. Het energetisch rendement is in elk opzicht zeer, zeer negatief. Voor het bos-ecosysteem is het slecht om het ‘resthout’ weg te halen. Uitsluitend een ondoordachte beslissing waar miljarden euro’s bij zijn ingezet zijn de oorzaak van deze ellende, met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer