Ga naar hoofdinhoud

Open houten gevel moet veiliger

Nederland telt steeds meer open houten gevels. Veel daarvan komen echter niet tegemoet aan de eisen voor de juiste brandklasse. Dit zegt Gert Roubos, DGA van GarantieGevels en SoulWood, in de nieuwste uitgave van Houtwereld. “90% van de geplaatste open houten gevels voldoet niet aan het Bouwbesluit met betrekking tot brand”, aldus Roubos.

Zodra per 1 januari 2022 de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingaat, ligt de verantwoordelijkheid nog meer bij de bouwer. Deze moet dan zorgdragen en aantonen dat alles keurig conform de eisen van het Bouwbesluit is – en hierop wordt gecontroleerd door de kwaliteitsborger. Dat geldt dus ook voor een eventuele houten gevelbekleding.

Dicht versus open

Met dichte houten gevelbekledingen gaat het doorgaans goed, omdat hiervoor duidelijke eisen bestaan ten aanzien van de brandklasse. Maar de meeste geplaatste open houten gevels zouden volgens Gert Roubos bij een ‘end-use’ test door de mand vallen en niet de vereiste brandklasse B of D halen.

Klik HIER voor de digitale editie van Houtwereld nr. 8 van 19 juni 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Eén reactie op “Open houten gevel moet veiliger

  • Om duidelijkheid te verschaffen over de brandclassificatie van open gevelbekledingen in verschillende nog niet geteste praktijksituaties (end-use conditions) is Centrum Hout/VVNH dit jaar een testprogramma gestart samen met leden en kennispartners (SKH/Leegwater). De uitkomsten worden in de loop van het komende jaar stapsgewijs bekend. Als kennisplatform zal Centrum Hout de classificatie uiteraard met de markt delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer