Ga naar hoofdinhoud

Opnieuw groen licht voor PEFC en Keurhout

PEFC International en Keurhout voldoen aan de eisen van het Rijksinkoopbeleid. Dat concludeert de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC), die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de reguliere herbeoordelingen heeft uitgevoerd.

TPAC adviseert de staatssecretaris om PEFC International en Keurhout te blijven erkennen voor het Rijksinkoopbeleid. Dit wordt van kracht als de staatssecretaris daartoe heeft besloten. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

Onderdeel van de toetsingen is een stakeholderforum waarbij TPAC belanghebbenden uitnodigde hun kennis en ervaring met de certificatiesystemen te delen. Deze input liet TPAC meewegen in haar uiteindelijke beoordelingen.

PEFC

PEFC werd beoordeeld conform de criteria van het Timber Procurement Assessment System (TPAS). Het gaat hier om eisen voor duurzaam bosbeheer (Sustainable Forest management – SFM), de handelsketen (Chain of Custody – CoC) en voor het onderhouden van een certificatiesysteem (Application and Management of Certification Systems – DAM). Om zicht te krijgen op hoe PEFC als overkoepelend systeem andere landenstandaarden goedkeurt, betrok TPAC vier door PEFC geaccepteerde landencertificatiesystemen bij haar beoordeling. Dit waren Indonesië, Rusland, Gabon en Nederland. De beoordeling richtte zich ook op de nieuwe PEFC-standaarden die vanaf 2020 gelden.

Keurhout

Keurhout werd eveneens beoordeeld volgens de criteria van het Timber Procurement Assessment System (TPAS). De relevante criteria voor Keurhout bestaan uit de vereisten voor de handelsketen (Chain of Custody – CoC) en de vereisten voor het onderhouden van een certificatiesysteem (Application and Management of Certification Systems – DAM). Keurhout herzag in 2019 enkele standaarden; de uitkomsten hiervan zijn meegenomen in de huidige beoordeling van de actuele standaarden.

Zie www.smk.nl/tpac voor een update van alle goedgekeurde systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer