Ga naar hoofdinhoud

Oproep bescherming Amazonewoud

Greenpeace directeur Anna Schoemakers overhandigt minister De Bruijn 114.230 steunbetuigingen

Eind augustus werden door Greenpeace directeur Anna Schoemakers 114.230 steunbetuigingen overhandigd aan demissionair minister Tom de Bruijn. Hij is verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hiermee vraagt de organisatie de Nederlandse regering om bescherming van het Amazonewoud en de Inheemse bevolking. Deze mensen worden op dit moment ‘bedreigd’ door de Braziliaanse regering die hun rol als beschermer van het Amazonewoud bemoeilijkt.

Volgens Greenpeace heeft de Braziliaanse regering in augustus een wetsvoorstel door het Braziliaanse parlement geloodst om illegale landroof te legaliseren. Ook liggen er wetsvoorstellen klaar waardoor mijnbouw binnen beschermd Inheems land mogelijk wordt. Én een wet die de bescherming van Inheemse volkeren, die vrijwillig in isolatie leven, afzwakt. Tevens speelt een zaak bij de Hoge Rechter dat de eeuwigdurende rechten van Inheemse volken op hun grondgebied ondermijnt.

Sigrid Deters is campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland en geeft aan: “Deze anti-milieupolitiek werkt als olie op het toch al brandende vuur in het Amazonewoud. Illegale houthakkers en landrovers voelen zich vrij om nog meer Amazonewoud in te pikken en in brand te steken en Inheems gebied in te vallen.”

Drie actiepunten

Met de 114.230 steunbetuigingen roept Greenpeace Nederland de Nederlandse regering op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Deters: “Naast de steunbetuigingen hebben we drie concrete actiepunten voor de minister:

  • Zet in op een stevige Europese-Bossenwet die de handel in ontbossingsproducten zoals vlees en veevoer (sojavoer) aan banden gaat leggen.
  • Ga voor handelsbeleid waarin klimaat en mensenrechten het uitgangspunt zijn en niet de winsten van enkele multinationals. Dat betekent geen EU-Mercosur Handelsdeal. Dit handelsverdrag zal de handel in vlees en andere ontbossingsproducten alleen maar stimuleren.
  • Maak van de rechten van Inheemse groepen een topprioriteit. Spreek de Braziliaanse regering aan op hun internationale plicht om de Inheemse groepen te beschermen en hun landrechten te respecteren. Betrek bovendien de Inheemse bevolking bij het beleid m.b.t. handel, klimaat en mensenrechten in Brazilië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer