Ga naar hoofdinhoud

Opstapje naar bosstrategie

Het Europees Parlement onderschrijft het rapport ‘The European Forest Strategy – The way forward’. De Finse auteur en afgevaardigde Petri Sarvamaa legt hiermee de basis voor de Europese bosstrategie.

De EU werkt al enige tijd aan de nieuwe bosstrategie, die vermoedelijk begin 2021 klaar is.

Diverse Europese belangenverenigingen van de bos- en houtsector laten weten blij te zijn met het verslag van Petri Sarvamaa. Hij benadrukt daarin de noodzaak van een evenwichtige, onafhankelijke en op zichzelf staande EU-bosstrategie voor de periode na 2020. Kern ervan is een alomvattend begrip van duurzaam bosbeheer.

Duurzame inkoop

Bosbouw- en houtbedrijven zien voor zichzelf een grote rol weggelegd in het behalen van de Europese klimaatdoelen vóór 2050. Zij maken zich sterk voor de legale en duurzame inkoop van grondstoffen. Dat levert immers inkomsten op, die enerzijds ten goede komen van duurzaam bosbeheer.

Gezond en veerkrachtig

Anderzijds is er geld nodig voor maatregelen ter beperking van en aanpassing aan klimaatverandering. Europese bossen moeten bijvoorbeeld gezond en veerkrachtig blijven, zodat ze zich kunnen wapenen tegen de toenemende dreiging van verstoringen en ziekten.

In de Europese bosbouw- en houtindustrie werken meer dan 2,1 miljoen mensen. De 180.000 bedrijven zetten jaarlijks zo’n 240 miljard euro om.

Lees ook: Schouten presenteert Nederlandse Bossenstrategie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer