Ga naar hoofdinhoud

‘Oude bossen zijn nodig’

Zo’n 120 bosbouwers, wetenschappers, natuur- en landschapsbeheerders hebben hun visie op het bosbeleid en een reeks aanbevelingen vastgelegd in de Verklaring van Groeneveld. Dat deden ze na een bijeenkomst over de toekomstige bossenstrategie op kasteel Groeneveld in Baarn. Kern van hun betoog: oude bossen zijn nodig voor herstel van de natuur.

De bosbouwsector pleit in een advies aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor nieuwe bossen waarin bomen de kans krijgen volledig uit te groeien, zodat ze kunnen aftakelen, omvallen en vergaan. Ook stellen de ondertekenaars van de verklaring dat de miljarden aan subsidie voor de productie van energie uit biomassa vervangen moet worden door financiële steun voor het gebruik van meer hout uit Nederlandse bossen in de bouw.

Zo groot mogelijke veerkracht

Het advies luidt om gemengde bossen aan te leggen en zo de kwetsbaarheid voor ziekten en klimaatverandering te beperken. Enkele boomsoorten, zoals de lariks en de fijnspar, staan immers onder druk door de opmars van bastkevers die verzwakte bomen aantasten. Deze boomsoorten zijn door twee opeenvolgende droge zomers kwetsbaar. Het toekomstige bosbeheer moet gericht zijn op het bereiken van een zo groot mogelijke veerkracht van het bossysteem.

Voor bevordering van de biodiversiteit kunnen grote boskernen van eiken- en beukenbomen zorgen. Tot slot moet het publiek beter worden voorgelicht over bosbeheer, want het kappen van bomen zal altijd nodig blijven om een bos gezond te houden.

Lees hier de volledige Verklaring van Groeneveld

Eén reactie op “‘Oude bossen zijn nodig’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer