Ga naar hoofdinhoud

Overheid: bouw eerste 2.000 flexwoningen voorlopig gegund

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de opdracht voor levering van 2.000 flexwoningen voorlopig gegund aan 9 inschrijvers. Begin december is de definitieve gunning.

Welke partijen meedingen is niet bekend gemaakt. De woningen die ze prefab gaan bouwen moeten echter al worden opgeleverd in juli 2023. De locaties waar ze vervolgens komen, zijn nu nog niet bekend. Twintig procent van de gebruikte materialen moet volgens de aanbestedingsdocumenten biobased zijn.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge wil de bouwcapaciteit van flexwoningen verhogen en versnellen. Om tot deze versnelling te komen heeft de minister het Rijksvastgoedbedrijf opdracht gegeven de aanbesteding te starten voor de aanschaf van 2.000 flexwoningen.

Staat van dienst

Inschrijvers moeten een eerder project met minstens twintig gestapelde, volledige tijdelijke woningen op hun naam hebben staan. Tijdelijke constructies, ontwerptekeningen of het leveren van modules telden niet mee.

Via een openbare procedure kon er worden ingeschreven op 42 percelen van 48 woningen. Uiteindelijke hebben 19 partijen zich ingeschreven. Na bekendmaking is er een bezwaartermijn van 20 dagen. Na het verstrijken van deze periode is de definitieve gunning op 6 december 2022.

Vanaf 6 december kunnen de leveranciers aan de slag, de woningen worden in 2023 geleverd. Zij worden vervolgens doorgeleid naar gemeenten en woningcorporaties die locaties beschikbaar hebben gesteld.

2.000 flexwoningen

De aanbesteding beoogt de bouwcapaciteit van flexwoningen te verhogen en te versnellen om iedereen die met spoed een woning zoekt een dak boven het hoofd te bieden.

De versnelling komt voort uit het parallel schakelen van de aanbesteding en het aandragen van locaties door gemeenten en corporaties. Uitgangspunt is dat corporaties de woningen na de inkoop afnemen van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast heeft grootschalige inkoop via één vastgoedorganisatie met inkoopexpertise de mogelijkheid geboden te standaardiseren waardoor levertijden worden verkort.

Samenvatting opdracht

Uit de Aanbestedingsleidraad van de 2.000 flexwoningen blijkt dat de woningen verplaatsbaar moeten zijn, stapelbaar tot drie verdiepingen en ze moeten een minimum percentage hergebruikt en biobased bouwmateriaal bevatten.

Het project wordt opgeknipt in 42 percelen die ieder bestaan uit 4 x 12 woningen van vier verschillende formaten. (15, 30, 45 en 60 vierkante meter). Eén perceel mag niet meer dan 5 miljoen euro kosten. De snelste levertijd weegt zwaar mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer