Ga naar hoofdinhoud

Overheid stimuleert bouwlandbouw met 200 miljoen euro

Er moet een nieuwe, nationale markt komen voor grootschalige teelt, verwerking en toepassing van biobased bouwmaterialen. Om die markt te stimuleren trekt de overheid 200 miljoen uit. Dit geld zal tussen nu en 2030 worden uitgegeven in te stappen.

De nieuwe stimuleringsmaatregel werd gisteren bekend gemaakt door de demissionair ministers Adema (Landbouw) en De Jonge (Volkshuisvesting). Ook de ministeries van Economische Zaken, van Infrastructuur en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken zijn betrokken. In het programma, ‘Nationale Aanpak Biobased Bouwen‘ staat:

De teelt, verwerking en toepassing van biogrondstoffen kan bijdragen aan noodzakelijke transities op tal van terreinen.
Zo helpt biobased bouwen niet alleen bij de verduurzaming van de landbouw, industrie en de gebouwde omgeving, maar kan het ook een positieve impact hebben op de circulaire doelen, natuurontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit. Met biobased bouwen kunnen verschillende opgaven – zoals het bouwen van nieuwe gebouwen en het bijdragen aan de circulaire economie – tegelijkertijd worden gerealiseerd. Hiervoor moet echter in zeer korte tijd een markt voor biogrondstoffen ontstaan; een markt die momenteel nog nauwelijks bestaat. Op dit moment ontwikkelen partijen in het land weliswaar goede initiatieven, maar nog niet op de benodigde schaal om een zelfstandige biobased (land)bouweconomie te realiseren.

De uitvoering van de NABB gebeurt in twee fasen: in fase 1 (2023-2025) wordt € 25 miljoen besteed om ketens te ontwikkelen, verwerkingsfaciliteiten op te zetten en in te richten en de markt voor biobased bouwmaterialen te vergroten. In fase 2 (2025-2030) vindt de grootschalige uitvoering van de aanpak plaats en wordt – mits het kabinet
deze middelen toekent – nog eens € 175 miljoen ingezet om ervoor te zorgen dat de gewas-productcombinaties op grote schaal worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer