Ga naar hoofdinhoud

Palletindustrie kampt met tekort aan hout

Nederlandse fabrikanten van houten pallets en verpakkingen komen steeds moeilijker aan kwalitatief goed (rond)hout. Intussen blijven de prijzen op korte en middellange termijn stijgen. Branchevereniging EPV maakt zich zorgen.

Tijdens de eerste lockdown draaiden de meeste zagerijen door en konden ze snel leveren. “Daardoor bleven de voorraden bij de gebruikers laag”, zegt EPV-voorzitter Henk Kornet. Maar na de vakantie kromp de beschikbaarheid. “Sommige zagerijen moesten tijdelijk sluiten door besmettingen en een geringe houtcapaciteit. Omdat zagerijen hun restproducten zoals houtsnippers en zaagsel onvoldoende kwijt konden, bouwden ze bovendien hun productievolumes af.”

De orderboeken zijn nu gevuld, maar de voorraden historisch laag. Doordat de zagerijen een flinke achterstand hebben, stijgen de prijzen sneller dan de statistieken aangeven.

Hout naar VS en China

Ook de Europese palletfederatie FEFPEB verwacht prijsstijgingen als gevolg van kleinere voorraden en grotere vraag. Vooral Duitsland en Scandinavië exporteren veel Europees hout naar de Verenigde Staten en China. Mede door importheffingen van Trump komt er nauwelijks nog hout uit Canada. Vanuit Zuid-Amerika stokt de aanvoer eveneens. Europese zagerijen profiteren tevens van een hoge prijs voor hun hout. Verder stemmen ze hun specificaties af op de grote Amerikaanse vraag. Volgens de EPV zijn sommige kopmaten daardoor niet of nauwelijks meer verkrijgbaar.

Keverhout

De Europese houtvoorraad stond al onder druk. In Duitsland heeft een keverplaag grote bosarealen met naaldbomen aangetast. Veel bomen zijn gekapt, maar het duurt jaren voordat de jonge aanplant volgroeid is. Henk Kornet: “Het is zorgelijk dat het gezonde hout dat er nog is, niet in Europa blijft. Bovendien halen de aantrekkende bouw- en tuinhoutsector veel goed hout uit de markt, dat normaal gesproken bestemd is voor de palletindustrie. Onze branche wordt flink geraakt.”

Lees ook: EPV trekt aan de bel

(foto: Dongen Pallets)

3 reacties op “Palletindustrie kampt met tekort aan hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer