Ga naar hoofdinhoud

Palletindustrie klaar voor Brexit

Vanaf 1 januari 2021 moeten houten pallets die naar het Verenigd Koninkrijk gaan, vooraf zijn voorzien van een hittebehandeling. Nederlandse palletfabrieken zijn hierop voorbereid, want zij kunnen op hun producten een Heat Treatment loslaten. Na deze HT-behandeling zijn pallets volgens de regels van ISPM 15 te gebruiken voor het internationaal verzenden van goederen.

SMHV en de NVWA bogen zich laatst over de impact van de Brexit op de import en export van houten verpakkingen en stuwhout. In januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. Daarna startte een overgangsperiode, die duurt tot 1 januari 2021.

Komt er geen Brexit-deal, dan zal het VK als een land buiten de EU worden beschouwd. De regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan dan gelden. Langere doorvoertijden en hogere kosten lijken onoverkomelijk.

Neem geen risico’s

Wie vanaf 1 januari 2021 direct zaken wil blijven doen met het Verenigd Koninkrijk, moet opletten. Dit geldt ook voor ondernemingen waarvan klanten handel drijven met dit land en gebruik maken van houten verpakkingen en stuwhout.

“Neem geen risico’s”, waarschuwen de NVWA en SMHV. “Gebruik alleen houten verpakkingen (zoals pallets of houten kratten en kisten) en stuwhout die behandeld en gemarkeerd zijn volgens de internationale standaard ISPM 15.” Leveranciers die hiertoe gerechtigd zijn, staan in het centraal register van SMHV.

Binnen en buiten de EU

Wanneer handel wordt gedreven met landen binnen de EU, dan is voor houten verpakkingen, dus ook pallets en houten kisten, geen ISPM 15-behandeling nodig. Spanje en Portugal uitgezonderd.

Voor wie zaken doet met landen buiten de EU, is het voor houten verpakkingen en stuwhout wel verplicht dat ze behandeld zijn en voorzien van een IPPC-merkteken volgens ISPM 15.

Lees ook: Mogelijke fraude met palletstempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer