Ga naar hoofdinhoud

Palletklossen van restwarmte en -hout

IJsbeer Energie uit Steenwijk gaat in 2022 verder onder de naam IceBear en presenteert een nieuw bedrijfsmodel. Het bedrijf, dat groene stroom levert aan 6000 huishoudens, gaat zich toeleggen op de productie van palletklossen van recyclebaar hout uit de regio. Hiervoor maakt IceBear slim gebruik van zijn eigen restwarmte.

Op dit moment wordt het bedrijfsterrein in Steenwijk verbouwd en klaargestoomd voor de nieuwe circulaire productielijn. De ambitie is om in de loop van 2022 volledig operationeel te zijn in de nieuwe vorm: Als circulair producent van palletklossen en warm water. Deze palletklossen worden gebruikt in een houten transportpallet, niet te verwarren met pellets.

Restwarmte

Eind 2016 verscheen IJsbeer Energie in Nederland op de radar als producent van groene stroom. Sinds die tijd levert IJsbeer Energie op lokaal niveau groene stroom voor ongeveer 6000 huishoudens, vanuit CO₂-neutrale bronnen. Al vanaf de start is er nagedacht over een nog efficiënter gebruik van de restwarmte, welke overbleef na het leveren van groene elektriciteit aan het openbare net. De komst van de circulaire productielijn voor palletklossen in combinatie met heet waterproductie is de uitkomst hiervan. Dit past bij de bedrijfsmissie om als producent in de circulaire economie een optimale bijdrage te leveren aan de wereldwijde reductie van CO₂-uitstoot.

Verwerkingsproces van recyclebaar hout

Na oplevering van het verbouwde complex gaat IceBear recyclebaar hout uit de omgeving naar Steenwijk halen. Het recyclebare hout wordt schoongemaakt en zal vervolgens gedroogd worden. Hiervoor wordt de beschikbare restwarmte gebruikt. Daarna is het halfproduct klaar om er palletklossen van te persen, waarbij er zes verschillende extrusiepersen met een variatie aan mallen aan het werk worden gezet. Hiermee kan IceBear 32 verschillende circulaire producten op het gebied van palletklossen op de markt te brengen. Als gevolg van deze plannen verwacht het bedrijf in de komende jaren uit te kunnen breiden tot 30 á 40 medewerkers.

Optimaal circulair proces

Om de ambities kracht bij te zetten is er inmiddels ook uitgebreid binnen bedrijventerrein Hooidijk in Steenwijk. Hiermee wordt er onder meer ruimte gecreëerd voor opslag. Zodat er vanuit voorraad direct aan palletproducenten geleverd kan worden en onnodige transportbewegingen tot een minimum beperkt worden. Daarnaast zet IceBear ook in op circulariteit binnen de palletproductie-branche, door zoveel mogelijk afgedankte pallets weer om te zetten in nieuwe palletklossen. Met deze werkwijze, maar bijvoorbeeld ook met het hergebruik van afgevangen zaagsel tijdens het productieproces, wordt een optimaal circulair proces nagestreefd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer