Door de groeiende wereldwijde vraag naar hout, dreigen er tekorten en stijgen dus de prijzen. Daardoor gaan ook pallets, kisten, kratten en andere houten emballageproducten meer kosten, waarschuwt brancheorganisatie EPV.
Het is niet de eerste keer dat producenten, reparateurs en handelaren in houten verpakkingen op de alarmbel drukken. Het evenwicht op de houtmarkt is immers totaal verstoord.
Enerzijds komt dat door de aantrekkende internationale bouwsector. Europees hout dat doorgaans is bestemd voor de emballage- en palletindustrie, gaat nu veelal richting bouwbedrijven in de Verenigde Staten. President Trump gooide nog eens olie op het vuur door het handelsakkoord met houtleverancier Canada op te zeggen. Ook naar China vertrekken containers vol met Europese boomstammen.
Dringen om een plekje
Anderzijds ontwricht drukte in de transportsector de houtmarkt. Zowel bij containervaart als wegvervoer is het dringen om een plekje. Daardoor wacht je langer op leveringen, lopen voorraden leeg en ontstaan er tijdelijke tekorten bij zagerijen en handelaren. Bovendien kiezen transporteurs onder deze marktomstandigheden vaker voor lucratievere producten dan voor partijen hout. Wie nu hout wil hebben, moet meer betalen voor het transport.
Calamiteitenhout
Daar komt nog eens bij dat de Europese houtmarkt de laatste jaren veel ‘calamiteitenhout’ heeft verwerkt. Deze bomen werden preventief gekapt om de opmars van de schorskever te stoppen, die grote delen van de Duitse bossen aantastte. Door dit extra aanbod bleven de prijzen de laatste jaren beheersbaar. Maar inmiddels is het calamiteitenhout op en de jonge aanplant nog niet volgroeid.
De EPV onderstreept dat de grondstoffen voor palletfabrieken – dus gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen – ook in een turbulente markt beschikbaar blijven. Om de verkrijgbaarheid te blijven garanderen en ervoor te zorgen dat Europees hout in Europa blijft, moet de industrie er echter meer voor betalen. Prijsstijgingen aan de verkoopkant zijn dan niet te voorkomen.
Lees ook: Palletindustrie heeft tekort aan hout