Ga naar hoofdinhoud

Pandemie aangrijpen tegen ontbossing

Het Collaborative Partnership on Forests (CPF) heeft het belang van bossen tijdens crisisperiodes benadrukt. Dit gebeurde tijdens een evenement van het High Level Political Forum on Sustainable Development. Ook toont het hoe verantwoorde consumptie en productie kunnen bijdragen aan het keren van het tij tegen ontbossing.

Alle mensen zijn afhankelijk van de bossen en de voordelen die ze bieden. Ze bieden essentiële diensten zoals schone lucht en water, koolstofvastlegging en habitats voor het grootste deel van de terrestrische biodiversiteit. Ook zorgen ze voor tal van producten voor ons dagelijks leven. Duurzame productie hiervan is cruciaal om de ontbossing een halt toe te roepen. Dit houdt de functionerende bossen die we hebben in stand te houden.

We verliezen nog steeds jaarlijks een gebied dat twee keer zo groot is als Costa Rica door ontbossing. Afrika heeft momenteel het grootste netto verlies aan bosareaal, voornamelijk door kleinschalige zelfvoorzienende landbouw.

Schade herstellen

Mette Wilkie, voorzitter van het Collaborative Partnership on Forests en directeur van de FAO Forestry Division, merkte op dat het voeden van de mensheid en het behoud van bosecosystemen complementaire en onderling afhankelijke doelen zijn van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Wilkie legde ook uit dat om de uitbreiding van de landbouw naar bossen een halt toe te roepen, we onze voedselsystemen moeten transformeren, instandhouding en duurzaam gebruik in evenwicht moeten brengen en de schade die we hebben aangericht moeten herstellen.

Het evenement bestond uit een paneldiscussie, die werd gemodereerd door Musonda Mumba, vicevoorzitter van CPF en directeur van het Rome Centre for Sustainable Development Natuur, klimaat en energie, UNDP.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer