Ga naar hoofdinhoud

Parket in tijdelijke dip

Nadat er in zowel Nederland als heel Europa vorig jaar duidelijk minder parket over de toonbanken ging, zijn de voorspellingen voor dit jaar beter.

In Nederland liep de parketproductie vorig jaar met 8,1% terug tot 1,995 miljoen vierkante meter ten opzichte van 2017. De verkoop in ons land zakte stevig met 14,6% tot een volume van 1,708 miljoen m².

In 2018 maakten de Belgische parketfabrieken 10% minder (in totaal 362.000 m²) dan in het voorgaande jaar. Hoewel Belgische klanten 4% minder parket kochten, betrof dit nog altijd een stevig volume van 2,243 miljoen vierkante meter.

Lichte krimp

Volgend op drie jaar van gematigde groei of stabilisatie, en ondanks een over het algemeen goede start van het jaar, werd er in 2018 binnen Europa minder parket geconsumeerd. Gegevens van de FEP, de Europese federatie van de parketindustrie, wijzen op een lichte krimp van de Europese markt met 2,3% in vergelijking met 2017. Dit is vooral te wijten aan het teruggelopen parketverbruik in Duitsland en Zwitserland, en in mindere mate in de Noord-Europese landen en de Benelux.

Goed nieuws is dat de Europese parketverkoop in de eerste drie maanden van 2019 stabiele tot licht stijgende cijfers liet zien, vergeleken met dezelfde periode in 2018. Zo begint de parketconsumptie opnieuw te groeien in Duitsland, nog altijd Europa’s belangrijkste parketmarkt.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 13 (30 augustus 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

(foto: Deli Home)

Eén reactie op “Parket in tijdelijke dip

  • De verkoopcijfers van de parketverkoop in Nederland zijn sterk afhankelijk van de promotie op de TV. Als DHZprogramma’s er geen aandacht aan geven loopt de verkoop sterk terug.
    Natuurlijk moeten we in het achterhoofd houden dat de producenten van parket mee moeten betalen aan de promotie op de televisie. Helaas zijn die bedragen enorm!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer