Ga naar hoofdinhoud

Parketmarkt krimpt verder

De Nederlandse en Belgische verkoop van parket en andere houten vloeren is de eerste helft van dit jaar verder teruggelopen. Deze negatieve ontwikkeling houdt de rest van het jaar aan, zo voorspelt de FEP.

De federatie FEP behartigt de belangen van de Europese parketindustrie. Als oorzaken van de krimp noemt de FEP enerzijds de intensere concurrentie met vloerbedekkingen van andere materialen (zoals laminaat en vinyl) en anderzijds de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Gemengde gevoelens

Over de Europese parketmarkt in 2019 heeft de FEP ‘mixed feelings’. In de eerste helft van het jaar werd er meer parket verkocht in Duitsland (Europa’s grootste consument), Oostenrijk, Frankrijk, Polen en Spanje. Daartegenover bleef de afzet gelijk of liep deze zelfs terug in Italië, Zwitserland en de Benelux.

Nederland

Vorig jaar ging in zowel Nederland als heel Europa al duidelijk minder parket over de toonbanken. In Nederland liep in 2019 de parketproductie daarom met 8,1% terug tot 1,995 miljoen vierkante meter ten opzichte van 2017. De verkoop in ons land zakte stevig met 14,6% tot een volume van 1,708 miljoen m².

België

In 2018 maakten Belgische parketfabrieken 10% minder (in totaal 362.000 m²) dan in het voorgaande jaar. Hoewel Belgische klanten 4% minder parket kochten, betrof dit nog altijd een stevig volume van 2,243 miljoen vierkante meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer