Ga naar hoofdinhoud

Pas op voor ‘greenwashing’

Heeft houtmodificatie toekomst? Voor bepaalde toepassingen wel, maar daarbij moet dan wel een juiste voorstelling van zaken worden gegeven, benadrukt ir. Reinhilde Vanlishout (Hogeschool Gent).

Ze licht toe: “De eigenschappen ten aanzien van duurzaamheid, isolatiewaarde en mechanische kenmerken moeten door de producenten en leveranciers correct worden weergegeven. Onder invloed van het modificatieproces kunnen die wijzigen en soms juist slechter worden.”

Hierbij komt ook de term ‘greenwashing’ om de hoek kijken. Veel productieprocessen zijn energieverslindend en maken bovendien gebruik van fossiele brandstoffen.

Schadelijke stoffen

Reinhilde Vanlishout wijst erop dat ook in de gaten moet worden gehouden dat tijdens het modificatieproces er stoffen vrij kunnen komen die schadelijk zijn. “Meerdere studies wijzen op een noodzakelijke bijkomende aandacht hiervoor”, waarschuwt ze.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 2 (14 februari 2020). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer