Ga naar hoofdinhoud

Paviljoen voor de Houtbranche op BouwBeurs

Frank Meijer (links) en Patrick Assink met de maquette van het Houtpaviljoen

We gaan het weer doen: de houtbranche zichtbaar maken tijdens de BouwBeurs in februari 2023 in Utrecht. Patrick Assink, Frank Meijer en Evan Buytendijk nemen het initiatief voor een Houtpaviljoen. Houtwereld ondersteunt dat van harte. Iedereen mag helpen en deelnemen.

Dit is een longread over het initiatief. Ga meteen voor meer info of aanmelden naar www.houtpaviljoen.nl.

‘De Internationale BouwBeurs Utrecht is helaas al twee jaar niet doorgegaan,’ benadrukt Frank Meijer. ‘Het blijft de belangrijkste en meest brede beurs voor de bouw in Nederland. Bezoekers komen echt uit alle hoeken van de bouwwereld.’
De BouwBeurs gaat begin 2023 plaatsvinden, van 6 tot en met 10 februari. Meijer levert met zijn bedrijf, Het HSB Collectief, onder andere Pavatex houtvezelisolatie aan de Nederlandse (hout)bouwers en bouwmaterialenhandel, en werkt daarbij nauw samen met Patrick Assink. Assink Hout uit Rietmolen is specialist in het ontwerpen, produceren en monteren van klantspecifieke houtconstructies. Met een eigen zagerij en houthandel, gespecialiseerd in inlands hout. Daardoor zijn beide heren in vele gebieden van de houtwereld actief.

Eigen standruimte vaak niet interessant

Assink: ‘Heel vroeger had je een complete houthal op de BouwBeurs. Dat werd minder en minder. Ja, een aantal grote handelsbedrijven met veel eigen producten en diensten huren nog steeds wel eigen standruimte. Maar voor de kleinere bedrijven in de houtsector werd het te duur.’ Meijer: ‘Bedrijven die bijvoorbeeld alleen een dienst hebben aan te bieden, zoals certificeerders, adviseurs of houtconstructeurs, die hebben niet iets fysieks te laten zien op zo’n beurs, terwijl hun potentiële klanten er wel rondlopen. Dat is best een dilemma voor ze.’

Oplossing: het Houtpaviljoen

En zo werd, een editie of drie geleden, het Houtpaviljoen bedacht. Een plaats waar je je als houtbedrijf, afhankelijk van je financiële bijdrage, tamelijk groot of heel bescheiden kunt manifesteren. Maar het paviljoen wordt wel door alle participanten samen gerealiseerd. Assink: ‘Al voor een klein bedrag doe je mee en dan krijg je ruimte bij een “boomstamzuil”om je te presenteren. Je hebt bedrijven die daar dan de hele beurs lang iemand bij zetten om gasten te ontvangen. Anderen vinden het vooral belangrijk dat ze ergens, op die plaats, op de beurs genoemd worden en zichtbaar zijn.’

Paviljoen krijgt navolging

De houtbranche was de eerste die zo’n oplossing bedacht voor collectieve deelname, nogal tegen de gewoonten en wensen van de beursorganisatie in. Vorige editie bleek het idee van de houtbranche een inspiratie te zijn geweest voor de glasbranche, die op zijn beurt een eigen ‘inspiratieplein’ inrichtte.

Het paviljoen zelf wordt door de mensen van Assink gebouwd. Architect Huub Speksnijder heeft een nieuw, heel bijzonder ontwerp gemaakt, dat Assink momenteel aan het uitwerken is: een yurt-achtige houtconstructie. ‘We hebben het weer voor elkaar gekregen dat wie vanaf de kant van de parkeergarages het beursgebouw binnenkomt meteen bij ons hal 10 binnen kan lopen,’ glimlacht Meijer. Assink: ‘Van de vorige beurs hebben we nog een houten toren, die wordt dit keer waarschijnlijk bij een standhouder naast ons geplaatst, zodat het geheel nog meer hout gaat uitstralen.’

Drukbezochte Houtborrel, spektakel

In het paviljoen komen tafels en stoelen zodat de deelnemers er met hun gasten kunnen neerstrijken. Ook wordt op de donderdag weer de traditioneel drukbezochte Houtborrel georganiseerd. Meijer: ‘Hoe die gefinancierd gaat worden? Misschien door een bedrijf dat zijn naam er aan wil verbinden, dat is nog niet bekend. Maar hij komt er!’Assink heeft een ludiek plan om er voor te zorgen dat een grote groep mensen tegelijk in optocht over de beursvloer naar die borrel gaan lopen. Spektakel verzekerd.

Duurzaamheid van hout benadrukken

Meijer: ‘Wij zijn heel enthousiast. De BouwBeurs heeft dit jaar het thema “Samen bouwen aan morgen”. Dan moet je je als houtbranche toch laten zien en de duurzaamheid en circulariteit van ons gezamenlijke basismateriaal benadrukken. Op de website (www.houtpaviljoen.nl) kan gekeken worden naar de drie vorige versies. Komende tijd komt daar informatie bij over de mogelijkheden van ondersteuning en deelname voor 2023. Het kantoor van Evan Buytendijk gaat de registraite en administratie verzorgen.
Assink: ‘De houtbranche is maar een klein wereldje. Geïnteresseerden kunnen ons mailen (info@houtpaviljoen.nl of info@assinkhout.nl)of bellen met 0545 – 22 13 00.
Je kunt ons initiatief ondersteunen door sponsoring maar nog mooier is door fysieke deelname en inbreng. Met het Houtpaviljoen proberen we iedereen uit de houtbranche samen te brengen. We staan open voor ideeën om dit weer een stap verder te brengen, en vooral nóg leuker te maken dan de eerdere edities.”

Eén reactie op “Paviljoen voor de Houtbranche op BouwBeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer