Ga naar hoofdinhoud

PEFC helpt palletindustrie

Naar 100% aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout in de Nederlandse emballage- en palletindustrie. Dat is het oogmerk van federatie FEFPEB en PEFC Nederland. Laatstgenoemde kwam op het idee van een procurement claim, ofwel een inkoopverklaring. Daarmee doen vijf Nederlandse fabrieken nu een proef.

Fabrikanten van houten pallets, kisten en andere emballageproducten gebruiken al langer aantoonbaar duurzaam geoogst hout. Daar scoren ze mee in de consumentenmarkt. Maar vanuit de zakelijke markt blijft de vraag naar aantoonbaar duurzame verpakkingen achter.

Eén transparante claim

Om hier wat aan te doen, ontwikkelde PEFC Nederland een procurement claim. Deze objectieve inkoopverklaring geeft transparantie aan het aandeel gecertificeerd hout dat een producent inkoopt. Samengevat is het een optelsom van PEFC- en FSC-gecertificeerd hout. Met één claim maken bedrijven dus inzichtelijk hoeveel gecertificeerd hout zij verwerken en hoe het dus zit met de duurzaamheid van hun houten verpakkingen.

De procurement claim vormt een aanvulling op het Chain of Custody-certificaat van de Nederlandse EPV-leden. Vijf lidbedrijven nemen deel aan een proefproject om de toepassing en uitvoering van de inkoopverklaring te testen. Deze pilot fase wordt in december afgerond. Blijkt de implementatie succesvol, dan rollen FEFPEB en PEFC International het initiatief verder uit binnen Europa.

Lees ook: Hout voldoet al aan nieuwe hergebruiksnorm

Eén reactie op “PEFC helpt palletindustrie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer