Ga naar hoofdinhoud

PEFC werkt aan grotere impact

PEFC Nederland houdt op donderdagmiddag 31 oktober haar jaarlijkse bijeenkomst op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. De meeting staat in het teken van het zichtbaar(der) maken voor de samenleving van het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen.

Wereldwijd wordt 10% van het bos gecertificeerd duurzaam beheerd, dit percentage groeit al een aantal jaren niet meer. Er zijn in de bos- en houtsector echter geen succesvolle alternatieven in beeld die op dezelfde schaal impact hebben als boscertificering. In Nederland is de vraag naar gecertificeerd tropisch hout inmiddels groter dan het aanbod en er worden vragen gesteld over het al of niet duurzame gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld als energiebron.

Met deze verschijnselen lijkt de effectiviteit van de certificering van duurzaam beheerd bos en duurzaam geoogst hout een grens te gaan bereiken.

Verbeteringen

PEFC Nederland bespreekt op 31 oktober wat binnen de boscertificering kan worden verbeterd om de impact ervan te vergroten en welke manieren hiervoor nog te bedenken zijn naast en/of samen met boscertificering. Daarnaast gaan Peter-Paul Schouwenberg (RWE) en Lotte Asveld (Biotechnology and Society Group van de TU Delft) in op het gebruik van houtige biomassa als energiebron en op de vraag of biomassa uit een duurzaam beheerd bos wel een duurzame energiebron is.

Myanmar

Cees Boogaerdt (Koninklijke Boogaerdt Groep) vertelt over de samenwerking tussen zijn onderneming, PEFC Myanmar en PEFC International inzake de ontwikkeling van een standaard voor duurzaam bosbeheer in Myanmar.

Boscertificering kan in dit land écht waarde toevoegen, maar de lokale politieke en maatschappelijke omstandigheden maken de samenwerking ook kwetsbaar voor kritiek. Is de certificering van het bosbeheer in Myanmar neokolonialisme, ontwikkelingshulp, een business opportunity of iets anders? Dit is één van de vragen die op de jaarbijeenkomst van PEFC Nederland zal worden beantwoord.

Website: www.pefcnederland.nl

Eén reactie op “PEFC werkt aan grotere impact

 • Deze reactie is niet direct aansluitend op de situatie in Myanmar.
  Helaas ben ik door de jaren heen ook minder enthousiast geworden t.a.v. van certificatie. Heeft certificatie (duurzaam) zijn grens bereikt? M.i. komt dit door een aantal oorzaken:
  1. Bosbeheerders/concessiehouders/overheden in Afrika, Azië en Zuid- Amerika zijn vaak niet transparant genoeg in het verstrekken van informatie en zitten niet te wachten op veel administratief werk of een belerend vingertje van een CB, wel verwachten zij ondersteuning qua kennis (leren van onze transparantie?), geld en een certificaat.
  2. Er is nog onvoldoende samenwerking tussen overheden en certificatie-systemen en/of de Certificerende Instanties. Wellicht wordt Gabon een doorbraak in “Samenwerking”.
  2. Certificerende instanties (CB’s) doen geen onverwachte steekproeven op de bron/keten. Er is geen accountantscontrole en CB’s geven onvoldoende inzage aan (derden) onafhankelijke auditoren (uit concurrentie-overweging). Certificatie is voor een CB een business case, een financiële melkkoe (een perverse prikkel!).
  3. Rapportages t.b.v. van een gesloten volumebalans over landen heen (m3/hoeveelheid transformaties) zijn onvoldoende transparant of überhaupt niet aanwezig.
  4. Een eenvoudig Blockchain-systeem zou veel beter werken. Echter er zijn nogal wat partijen die dit nog niet (willen) onderkennen of hierop (technisch) niet zijn voorbereid. Onvoldoende kennis ontbreekt er bij diverse schakels in de keten.
  5. Importeurs kunnen beter gezamenlijk een traject van duurzaam bosbeheer per land ondersteunen (zie nog even IPAZ 2010), dan wordt men als afnemer niet uitgespeeld tegen elkaar. Richt ter plekke een “coöperatie” op om certificatie te bevorderen/kennisoverdracht te bevorderen. Houd zelf ter plekke ‘control’.

  Zomaar een zienswijze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer