Ga naar hoofdinhoud

Pfeifer nieuw in top 3 grootste zagerijen in Europa

Met de zeer recente overname van het Finse bedrijf Pölkky stijgt het Oostenrijkse houtbedrijf Pfeifer van plaats zeven naar plaats drie op de ranglijst die Holzkurier bijhoudt van de grootste ‘zagerijen’ van Europa. Stora Enso en Binderholz handhaven zich op hun posities als nummer 1 en 2.

Het Oostenrijkse vakblad met website Holzkurier houdt de lijst al enige jaren bij. Er staan 18 houtbedrijven op. De ranglijst wordt gemaakt aan de hand van de productie in kubieke meters hout. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de gedraaide productie maar ook naar de planproductie per 1000 kuub hout.

Groei door overnames

Koploper Stora Enso, van een Finse holding, heeft bijvoorbeeld 5.600.000 kuub hout in productie staan, gevolgd door Binderholz, met 4.740.000 kuub. Pfeifer schuift daar nu bij aan met 3000.000 kuub.

De groei van de grote houtbedrijven komt, volgens Holzkurier, voornamelijk door overnames, waarbij Midden-Europese bedrijven, met name Oostenrijkse en Zuid-Duitse, zagerijen in Scandinavië overnemen. Dat begon in 2015 toen het Oostenrijkse Binderholz de Finse Vapo Groep overnam, die destijds 400.000 kuub hout produceerde.

In 2021/2022 nam de eveneens Oostenrijkse firma Mayr-Melnhof het Zweedse Bergkvist Siljan over. Het bedrijf staat nu op plaats 5 van de ranglijst, maar dat komt vooral omdat de Russische zagerij in Efimovskij, een desinvestering die het bedrijf 380.000 kuub productie deed dalen.

Bekijk hier de ranglijst van zagerijen volgens Holzkurier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer