Ga naar hoofdinhoud

Plaat Dagen: Meer automatisering door personeelstekort

Zagen, frezen, boren, kantenaanlijmen en schuren, op 18 en 19 mei stonden alle soorten plaatbewerkingen centraal bij De Groot Bewerkingsmachines in Rosmalen. Tijdens de Plaat Dagen, in navolging van de Massief Dagen eerder dit jaar, presenteerde het bedrijf zijn nieuwste machines en oplossingen. Met een uitgebreide kennisstraat, klantverhalen en een flink team beantwoordden zij de vragen van ruim 150 bedrijven. Daarbij werd duidelijk dat het personeelstekort in de branche zorgt voor andere wensen in automatisering.

Opvallend was dat niet de machines de hoofdrol speelden, maar juist het gesprek met elkaar het meest waardevol werd gevonden. Het ging daarbij natuurlijk over de huidige uitdagingen in de branche. Personeel blijft een hoofdpijndossier in de markt. Zowel personeel krijgen als personeel houden staat bovenaan de prioriteitenlijst van veel ondernemers. In de kennisstraat was bij brancheorganisatie Koninklijke CBM personeel het voornaamste onderwerp van gesprek. Ook in de klantverhalen van 1573 Hout en Frits de Jong Interieurbouw was de frustraties op dit vlak te voelen.

Automatisering de norm

De wensen van de klant veranderen hierdoor, merkte Roel de Vries van De Groot: “De interesse voor een automatische in- en uitvoer, automatisch labelen en retoursystemen is enorm toegenomen. Zo proberen de ondernemers zoveel mogelijk repeterend en zwaarder werk bij het personeel weg te halen. Het voor hun personeel zo leuk en comfortabel mogelijk maken, is dan een argument. Personeel houden is namelijk een net zo’n groot thema als personeel vinden. Vroeger moesten wij ondernemers nog echt overtuigen van deze oplossingen. Nu lijkt het dat ze vooral zoeken hoe ze deze oplossingen binnen hun budget en ruimte kunnen passen.”

Kennisstraat

Het speciaal getrainde Automationteam van De Groot was twee dagen continu in gesprek om creatieve automatiseringsoplossingen te bedenken. Ook verzorgden ze demonstraties van machines, waaronder de in Nederland nieuwe en zeer snelle Biesse Stream A Smart kantenaanlijmmachine. Speciaal voor de Plaat Dagen waren een kleine selectie toeleverende bedrijven uitgenodigd. Ze kregen een plek in de Plaatbewerking Kennisstraat en gaven gezamenlijke demonstraties. Ostermann verzorgde kantenband, DecoLegno plaatmateriaal, Leitz en KMWE gereedschap en Intelligent Fixings de Peanut plaatverbinder. De nieuwste samenwerking van De Groot is met start-up Cutr. Dit bedrijf biedt een platform waarop aanbieders en producenten van CNC-opdrachten elkaar vinden.

Machine demonstratie Biesse Stream A Smart kantenaanlijmmachine.

Volgend jaar komt er zeker een nieuwe editie van de Plaat Dagen, laat De Groot weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer