Ga naar hoofdinhoud

Plan Boom wil 10 miljoen bomen erbij in Nederland

Begin december is voor het eerst de schep ter hand genomen in een project dat Nederland in vier jaar tijd 10 miljoen bomen rijker moet maken: Plan Boom. Het Plan staat los van de Nationale Boomfeestdag die dit jaar een record wil vestigen met 500.000 bomen op één dag.

De start van Plan Boom was op 7 december tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Enkele tientallen vrijwilligers plantten binnen enkele uren 2000 bomen en struiken op landgoed Houdringe in gemeente De Bilt.

Plan Boom is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties, in samenwerking met LandschappenNL, De Gezonde Stad (Amsterdam), Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde (dat onder andere een ‘bomen voor koeien’ project heeft lopen, waarbij de koeien niet voor bomen geruild worden maar waarbij bomen ten behoeve van weidevee geplant worden), en LSA bewoners (een netwerk van bewonersgroepen).

De organisatie gaat actief op zoek naar plaatsen om bomen te plaatsen, zowel in de stad als in de buitengebieden, en heeft als doel er 10 miljoen geplaatst te hebben binnen vier jaar. Dit vanwege de verlaging van de CO2-uitstoot door de CO2-opname van de bomen en om de leefomgeving plezieriger te maken.

Het Plan Boom staat, zo te zien, los van de organisatie De Nationale Boomfeestdag. Dat is een zelfstandige stichting in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer. Deze stichting, die al dertig jaar bestaat en ene jaarlijkse boomplantdag organiseert, heeft zich voor 2020 tot doel gesteld om een boomplantrecord te vestigen: 500.000 bomen op één dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer