Ga naar hoofdinhoud

Platowood schrijft ontwerpwedstrijd uit

Met de start van een ontwerpcompetitie voor haar nieuwe circulaire kantoor, geeft Platowood architecten de kans om te ontwerpen met geplatoniseerd hout. Inschrijven kan tot en met 16 mei.

De onderneming verplaatste recent drie kantoorunits vanuit Amersfoort naar Arnhem. Deze vormen het nieuwe onderkomen van het bedrijfsbureau van Platowood. Het snelgroeiende houtveredelingsbedrijf schreef voor de houten bekleding van het gebouw een ontwerpcompetitie uit. Architecten kunnen langs deze weg rechtstreeks samenwerken met Platowood en zo kennismaken met hydro-thermisch gemodificeerd hout.

Referentieproject

Via de ontwerpcompetitie ervaren architecten hoe het is om te werken met het vormstabiele, duurzame en esthetische assortiment van Platowood. De winnaar krijgt er bovendien een bijzonder referentieproject bij – op het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland – dat eenvoudig te bezoeken is met nieuwe opdrachtgevers. Daarnaast ontstaat er online en in de media volop aandacht voor de deelnemende architecten, de prijsuitreiking en uiteraard het eindresultaat.
Deelnemers aan de ontwerpcompetitie wordt gevraagd de buitenzijde van het gebouw te bekleden met onbehandeld Platowood Fraké, Populier en/of Vuren. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat het gebouw demontabel en herbruikbaar is. Oftewel: een circulair en duurzaam eindresultaat. Inschrijven kan tot en met 16 mei via platowood.nl/ontwerpcompetitie. Zowel architecten als architectuurstudenten zijn welkom om deel te nemen.

Vakjury

Uit alle inzendingen worden drie architecten geselecteerd, die na een bezoek aan Platowood een digitaal ontwerp en een mock-up maken. Zij ontvangen hiervoor een bedrag van 2.000 euro. De drie architecten presenteren hun ontwerp aan de vakjury die vervolgens één winnaar kiest, wiens ontwerp wordt gerealiseerd. De vakjury bestaat uit Jan Nauta (architect bij Studio Nauta), Marleen van Herwijnen (hoofdredacteur van Houtwereld), Jan-Maurits Schouten (hoofdredacteur van Het Houtblad) en Platowood-directeur Bart Raymann.
Het winnende bureau ontvangt een geldprijs van 5.000 euro. Daarnaast wordt er een budget beschikbaar gesteld voor gezamenlijke productontwikkeling van maar liefst 20.000 euro.

Tweede leven

De drie kantoorunits die bekleed worden, maakten tot voor kort deel uit van een triomfboog. Deze werd in 2009 gebouwd ter ere van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Toen het bouwwerk begin dit jaar moest wijken, werd besloten om de kantoorunits een tweede leven te geven als ‘Platowood Paviljoen’. Dit onderkomen staat aan één van de hoofdwegen van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Platowood is gevestigd op dit bedrijventerrein, dat zich richt op duurzaam en innovatief ondernemerschap. IPKW en eigenaar Schipper Bosch werken voor de doorontwikkeling en ruimtelijke structuur van het park samen met onder andere West 8, ZUS, Space Encounters, HofmanDujardin en OFFICE Kersten Geers David van Severen.

Hout van architecten

Platowood biedt veel mogelijkheden ter versterking van architectuur. Van nature niet-duurzame houtsoorten worden door een uniek proces veredeld, waardoor het eindproduct zelfs zonder afwerking toegepast kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer