Ga naar hoofdinhoud

Pleidooi voor bossenstrategie zónder vlaktekap

Urgenda pleit voor bossenstrategie zonder vlaktekap

Om de CO2 emissies met minimaal 25% te reduceren, gaf Urgenda begin 2020 een 40 puntenplan uit waarin 54 maatregelen zijn opgenomen. Handvatten waarmee het kabinet klimaatverandering kan tegengaan.

Volgens dit rapport zijn er drie opties om de uitstoot sterk naar beneden te brengen:

1. Het sluiten van kolencentrales.

2. Het 54 puntenplan uitvoeren waarin 54 maatregelen zijn opgenomen. Individueel hebben zij relatief weinig effect, maar gezamenlijk kunnen ze meer dan 17 Mton CO2 -reductie opleveren.

3. Out-of-the-box ideeën met rigoureuzere mogelijkheden.

Duurzaam bosbeheer

In maatregel 7 van het 54-puntenplan pleiten 63 organisaties voor duurzamer bosbeheer. Dit betekent: uitsluitend de bomen kappen die goed hout leveren voor houtbouw. Geen vlaktekap, maar uitkap om bodem en biodiversiteit te beschermen.

Dinsdag 11 mei werd de nieuwe bossenstrategie in de Tweede Kamer behandeld. In de strategie is vlaktekap al teruggebracht van 2 naar 0,5 hectare per keer. Maar dat is nog niet voldoende. Want ook de kap van een halve hectare tast de bosbodem ernstig aan en gaat veel biodiversiteit, CO2 en nutriënten verloren.

Bovendien gaan ook jongere bomen tegen de vlakte. Deze zijn nog te klein om planken van te zagen, maar hebben toch al enkele decennia CO2 opgeslagen. Het kappen van deze jonge bomen is dus zonde voor zowel de biodiversiteit als het klimaat. Bovendien is het niet heel efficiënt in duurzame houtwinning.

Beter is te kiezen voor uitkap. Hierbij worden alleen de grote, rechte bomen gekapt waar planken van zijn te zagen. In tegenstellint tot kaalkap – waar tot 5.000 m2 alle bomen neergaan – blijven bodem, jonge bomen, struiken en daarop groeiende mossen, paddenstoelen etc gespaard.

Pleidooi

Urgenda pleit bij de Tweede Kamerleden om de moties van Vestering of die van Thijssen en Bromet aan te nemen. Zij pleiten ervoor om kapvlaktes nog veel verder aan banden te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer