Ga naar hoofdinhoud

Pleidooi voor zieke essen

Naast natuurorganisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zullen ook verschillende Nederlandse steden de komende jaren voor miljoenen euro’s moeten reserveren om door essentaksterfte aangetaste bomen in straten en parken te vervangen. Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om te stoppen met het massaal kappen van essen, om de zieke bomen een kans te geven zich te herstellen.

Naar verwachting zal zeker zeventig procent van de essen worden aangetast door de schimmel.

Ongeveer een kwart van de ruim tien miljoen essen in Nederland is eigendom van gemeenten. Utrecht heeft 5 miljoen euro gereserveerd voor onderzoek op alle 24.000 essen in de stad. Deze gemeente houdt er rekening mee dat er de komende twintig jaar voor meer dan 20 miljoen euro aan kosten gemaakt moeten worden die samenhangen met de essentaksterfte.

In de binnenstad van Amsterdam staan 18.000 essen. Daarin heeft de ziekte nog weinig schade aangericht. Er zijn wel enorm veel aantastingen onder de circa 55.000 essen in het Amsterdamse bos.

Rotterdam (circa 16.000 essen) en Den Haag (zo’n 7.500 essen) hebben minder zicht op de problemen met essentaksterfte.

 

Meerdere organisaties (waaronder de Bomenstichting) en deskundigen (onder wie boombiologen) stellen dat de grootschalige kap van zieke essenbomen rampzalig zal zijn voor de bomenstand. Uiteraard moeten aangetaste bomen worden gerooid die vlakbij wegen en paden staan en een gevaar kunnen vormen voor passanten. Maar vele bomen middenin de bossen bedreigen de veiligheid geenszins of zijn niet ziek genoeg om te worden geveld. Bovendien hoeft een zieke boom niet per se te worden gekapt, maar kan worden volstaan met het verwijderen van besmette takken. Men dringt aan op onderzoek, voordat er kapplannen ten uitvoer worden gebracht.

(bronnen: Groene Ruimte/Volkskrant/De Stentor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer