Ga naar hoofdinhoud

Polderkozijn uit de startblokken

WEBO, Teknos, Innodeen, SHR, WUR en Saxion lanceren een nieuw type circulair kozijn. Het heeft een spouw van in Nederland geteeld esdoorn.

De zes partners werken samen in het EU-project ‘Circulair Kozijn’. Dit leidt nu tot het zogenaamde Polderkozijn, dat geheel voldoet aan de prestatie-eisen van BENG en NOM. Het in de spouw toegepaste esdoornhout met FSC- of PEFC-keurmerk komt uit een proefveld in de Flevopolder. Voordeel van deze snelgroeiende houtsoort is dat het geschikt is voor een behandeling met azijnzuuranhydride of voor een thermisch procedé.

De methode met azijnzuuranhydride is ontwikkeld door ketenpartner SHR Hout Research. Het daadwerkelijk acetyleren vindt plaats bij Accsys in Arnhem. Daarna produceert timmerfabriek WEBO in Rijssen het modulair van opbouw zijnde kozijn. Opvallend daarbij is dat later, als de esdoornhouten buitenkant bijvoorbeeld na 30 jaar is verweerd, je dit deel eraf klikt en vervangt door een nieuwe. Aan de binnenzijde bestaat het Polderkozijn uit vurenhout.

Lees ook: Circulair Kozijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer