Ga naar hoofdinhoud

Port of Amsterdam

In december won KnevelArchitecten, samen met Ingenieursbureau Boorsma en Bordewijk De Adviseur, de onderhandse aanbesteding voor het ontwerp van het technisch coördinatiecentrum voor Port of Amsterdam.

Onlangs is de aanvraag Omgevingsvergunning ingediend en is er gestart met de technische uitwerking van het ontwerp. Middels gebruikersoverleggen hebben de toekomstige gebruikers hun input kunnen geven op het ontwerp. Inmiddels zijn de eerste onderzoeken uitgevoerd hoe het gebouw een BREAAM-excellent certificering kan behalen.

Duurzaamheid uitdragen

Het betreft de accommodatie voor een gecombineerde kantoor- en technische functie aan de Capriweg. De ambitie is om een duurzaam en circulair gebouw neer te zetten. Port of Amsterdam heeft de ambitie om duurzaamheid zodanig uit te dragen met het nieuwe gebouw dat deze zichtbaar en ervaarbaar is voor de mensen die er werken èn voor de omgeving. Logischerwijs bevinden de technische functies zich op de begane grond, nabij de steigers. De kantoorfunctie zit op de tweede verdieping, met uitzicht gericht op het Amsterdams Rijnkanaal.

Houten constructie

Het ontwerp betreft een compact volume met als resultaat minimale loopafstanden, overzichtelijke routing en efficiënte logistieke systemen. Er is gekozen voor een houten constructie in het zicht. Bijkomend voordeel is de lage CO2-footprint van hout Er wordt gezocht naar circulaire materialen. Daarnaast worden duurzame gebouwinstallaties toegepast om het klimaat per ruimte regelbaar te maken en het energieverbruik te minimaliseren, onder andere door het plaatsen van zonnepanelen.

Het centrum zal worden opgebouwd uit (constructieve) Kerto Ripa Box elementen, deze zijn gemaakt van vurenhout. Op de vloeren komt een afwerkvloer, maar de houten wanden zullen in het zicht zijn. Voor het plafond worden geperforeerde houten platen toegepast, ten behoeven van het wegwerken van installaties en geluidsabsorptie.

Meer informatie: KnevelArchitecten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer