Ga naar hoofdinhoud

Positiviteit na brand Van der Wal Hout

Voor Van der Wal Hout in het Friese Noardburgum was 2021 het jaar van de brand die alles verwoestte. Hun houthandel, boomrooierij en woonhuis gingen op 20 mei volledig verloren. Menigeen in hun schoenen zou 2021 een rampjaar noemen, maar eigenaar Akkelien van der Wal niet: “Het was een leerzaam jaar, met bijzonder hartverwarmende positiviteit”. Het nieuwe jaar staat in het teken van wederopbouw van de houthandel, dat verrassend snel gaat door alle steun die ze krijgen.

Na de brand start het echtpaar Lieuwe en Akkelien van der Wal de houthandel direct weer op. Met alle steun die ze krijgen, zetten ze een grote feesttent en kantoorunits op het terrein. Uiteindelijk draait Van der Wal Hout over 2021 meer omzet dan het jaar er voor, maar dat ligt meer aan de algemeen stijgende prijzen. “We hebben wel minder particuliere klanten gehad, aangezien we onze voorraad nog niet op orde hebben. We moeten veel bestellen en een week later leveren door ruimtegebrek in de tent. Dat is voor onze zakelijk klanten gelukkig geen probleem”, legt Akkelien van der wal uit. “We komen er goed doorheen, maar als ik terugkijk zijn er ook wel eens dipjes en tranen. Dit gun je niemand.”

Brand

Op 20 mei 2021 rond twaalf uur ’s middags zitten Akkelien en Lieuwe op hun knieën voor een pak hout als de politie ineens naast hen staat. “We dachten even het erf op orde te brengen, alles netjes en strak. Toen zei een agent ineens dat er brand was. Een man had vanaf de weg rook gezien voor bij ons pand en de toevallig passerende agent gewaarschuwd. We pakten de brandslangen en dachten ‘dat gaat wel uit’. We zaten er meer over in dat alles daar zo nat werd. Anderhalf uur later was er niets meer van ons bedrijf en huis over. Het was niet te houden met al dat droge hout. Lieuwe heeft nog geprobeerd wat te redden en ik was bezig alle jongens veilig bij elkaar te houden.”

De houthandel, boomrooierij, stallen en het woonhuis van Lieuwe en Akkelien van der Wal gaan die dag volledig verloren. Ze hebben amper iets kunnen redden, maar niemand raakte gewond. Door de brand waaien de scherven van de 1600 zonnepanelen op het dak uit over het boerenland in de omgeving. Onderzoek, verzekeringswerk en allerlei praktische zaken voor de eerste levensbehoefte volgen. 

Steun

Het echtpaar Lieuwe en Akkelien van der Wal vinden onderdak bij een vriend. Het personeel en vele anderen helpen het eerste puin ruimen. Een hovenier en vaste klant, Wico Alkema uit Zwaagwestende, start spontaan een crowdfunding. “Dat was al hartverwarmend. Misschien brengt het wel 2500 euro op, dat zou mooi zijn. Dat werd dus bijna een ton. Ondanks corona en de verharding in de samenleving is er nog zo veel warmte in de mensen. Dat blijft me vooral bij, fantastisch. Zo veel reacties kregen we. Ook van mensen uit Amsterdam, die we helemaal niet kennen. Daar zit je wel eens bij te huilen, nu nog. Maar het geeft vooral moed”, zegt Akkelien van der Wal. 

Van een collega, die stopte met zijn bedrijf, kregen ze alle stellingen en machines gratis in bruikleen. Daar draait de houthandel nu al zeven maanden op. Ook de leveranciers in de houtbranche waren geweldig en snel, aldus Akkelien: “Zeg maar wat je nodig hebt, we hebben het en brengen het. Zo ging het, ondanks de schaarste. Dat komt door de goede band die we hebben met de leveranciers. Ze zeggen wel eens grappend dat wij meer hout hadden dan andere houthandels.”

Nieuwbouw

De nieuwe loods staat al. Alleen de levering van de hoge aluminiumramen zorgt nu voor vertraging. Daarna kan het beton gestort en de houten gevel geïnstalleerd worden. Van der Wal hoopt eind februari te kunnen starten met inrichten. “We focussen ons nu op de nieuwe kansen die dit biedt. Het pand blijft even groot, maar we krijgen er overdekte stellingen van OHRA bij voor buiten. Zo kunnen de klanten daar ook lekker struinen tussen het hout. We richten ook de machineruimte veiliger in en de verschillende bedrijfsonderdelen krijgen een eigen oprit. Ook worden we helemaal zelfvoorzienend. We gaan van het gas af met de komst van een houtsnipperkachel. Daar kunnen we het restmateriaal van onze eigen boomrooierij voor gebruiken. De zonnepanelen komen niet meer op het dak, maar willen we graag op een veld vlakbij. Dat voelt beter gezien de ervaringen.”

Ondertussen woont het echtpaar Van der Wal in een chalet op hun terrein. “Dat is prima nu. Onze kinderen zijn deur al uit en we hebben samen niet zo veel nodig. Eerst het bedrijf en dan zien we later wel weer verder. Maar het is niet zo armoedig als het klinkt, we hebben het goed ingericht en ik voel me er echt in thuis. Mensen zeggen wel eens dat de brand een ramp was, maar wij staan meer stil bij de mooie dingen in het leven.”

De verbrande dode boom blijft op het parkeerterrein staan en wordt ingericht als monument om iedereen te bedanken voor de hulp en steun die Lieuwe en Akkelien van der Wal zo waarderen. Op 21 mei 2022, precies een jaar na brand, hoopt Van der Wal Hout een mooi openingsfeest te organiseren.

De brand begon in de buurt van de omvormer van de zonnepanelen, maar het officiële onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog niet afgerond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer