Ga naar hoofdinhoud

Praktische hulpmiddelen voor kantenaanlijmen

Radiusschraper als hulpmiddel bij handmatig kantenaanlijmen

Naast kantaanlijmmachines heeft Ostermann ook diverse praktische hulpmiddelen in het assortiment om deze werkzaamheden handmatig uit te voeren. Het is immers niet altijd mogelijk om een machine in te zetten. Bijvoorbeeld op een bouwplaats, bij vormdelen of bij ronde werkstukken.

Een eerste product is de kantenlijm Redocol Kantol greenline. Deze oplosmiddelvrije lijm is ontwikkeld voor het handmatig verlijmen van ABS- en PVC-kantenband. De middel visceuze heeft een hoge aanvangshechting en een zeer korte droogtijd. Dit betekent dat na ongeveer 30 minuten, onder de juiste omstandigheden, verdere bewerkingen mogelijk zijn.

Daarnaast biedt Ostermann de praktische eenhand kantenklem. Hiermee zijn kanten met behulp van een extra stuk hout gelijkmatig te klemmen.

Overstekende rand verwijderen

Na het verwijderen van de klemmen en het hout is de overstekende rand met een kantensnijder of een frees te verwijderen. Afhankelijk van de dikte van het kantenband zijn er verschillende hulpmiddelen. Voor kanten tot 1 mm dikte is de kantensnijder Covermatic en de kantentrimmer AU93 beschikbaar. Hiermee is één zijde van het kantenband per keer af te snijden; met de kantentrimmer met overstekende rand aan beide zijden gelijktijdig.

Een praktisch alternatief voor kanten tot 1,5 mm dikte biedt de kantentrimmer RP28. Deze werkt één zijde van het kantenband per keer bij. Bovendien heeft dit hulpmiddel een geintegreerde voor het afwerken van de radius. Voor kanten vanaf een dikte van 2 mm is het aan te bevelen om een bovenfrees te gebruiken.

Om de kanten aan de hoeken van een rechthoekige werkstukken nauwkeurig af te kappen, zijn er verschillende afkapmessen in het assortiment opgenomen. Ze zijn geschikt voor het kappen van ABS-, melamine en fineerkanten en snijden het kantenband met een zuivere snede.

Dan het Redocol schraapstaal en de radiusschraper waarmee de radius is bij- of af te werken. De laatste heeft verschillende radiussen van 0,4, 1 of 2 mm dikte.

Witbreuk verwijderen

Tot slot noemt Ostermann de Sisalborstel die ontwikkeld is om kanten na verwerking te polijsten en eventuele bewerkingssporen te verwijderen.

Voor het handmatig aanbrengen van kanten op de bouwplaats of voor ronde meubelstukken levert het bedrijf ABS kanten vanaf 2 mm. Op verzoek ook voorzien van een harpoenveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer