Ga naar hoofdinhoud

Prefab beton draagt bij aan recycling hout

Nieuwe mallen in de Betonfabriek - v.l.n.r. Paul de Vries (Focus-C projectleider), Math Pluis (Adviseur Betonhuis), Jan de Koning (voorzitter BPN en directeur van De Jong Beton), Kristof Van Hoye (category manager circular economy and waste bij Unilin Panels), Ton Pielkenrood (sector secretaris BPN)

De houten bekistingsmallen van prefab betonproducenten, krijgen een tweede leven. Unilin gaat deze mallen in België verwerken tot nieuwe spaanplaten. Betonproducenten, verenigd in BPN (Beton Producenten Nederland), kunnen het hout inleveren bij diverse hubs van Unilin in Nederland. Zij zorgt ervoor dat het hout efficiënt en milieuvriendelijk naar onze zuiderburen gaat.

Projectleider Paul de Vries: “Houten mallen worden veelal op maat gemaakt voor specifieke betonelementen. Tot op heden werden de gebruikte houten mallen meestal op het tasveld opgespaard, in de hoop dat ze ooit nog een keer van pas zouden komen als om dezelfde elementen zou worden gevraagd. Na verloop van tijd werden ze echter afgevoerd naar milieustraten en afvalverwerkers. Je wist vervolgens niet wat er met dit hout gebeurde. Veelal was de vuilverbrandingsovens de eindbestemming – al dan niet inclusief energieopwekking – maar dat past niet meer in de maatschappelijke beweging naar meer duurzaamheid en circulariteit. Vandaar onze zoektocht naar een hoogwaardigere oplossing. Unilin zorgt nu voor een nieuw leven van dit hout.”

Circulaire economie

“Unilin is al decennialang een pionier in circulaire economie,” benadrukt Kristof Van Hoye, category manager circular economy and waste bij Unilin Panels. “Vandaag de dag recyclen wij in onze moderne fabriek in Wielsbeke ongeveer een miljoen ton hout per jaar tot spaanplaat dat voor 90 procent uit reststromen bestaat. Tot voor kort haalden we onze grondstoffen onder andere uit de houtindustrie, van sloopwerven en van containerparken. Nu sluiten we grotendeels zelf de cirkel, door ook recyclagehout op te halen bij onze klanten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer