Ga naar hoofdinhoud

Prijs naaldhoutvezels stijgt sneller dan hardhout

Wereldwijd steeg de prijs van naaldhoutvezels sneller dan de prijs van hardhout. Dit heeft geresulteerd in het grootste prijsverschil tussen deze twee houtsoorten sinds 14 jaar. Wood Resources International LLC publiceerde hierover.

De kosten van naaldhoutvezels waren in het 2Q/21 over het algemeen wereldwijd hoger dan in het voorgaande kwartaal. Dit ondanks een toename van de aanvoer van restmateriaal van zagerijen in Europa en Noord-Amerika. Vrijwel alle regio’s die onder de WRQ vallen, hadden te maken met prijsstijgingen van 1-5%. De belangrijkste uitzondering was British Columbia, waar de houtsnippersprijzen met bijna 20% stegen vanwege een krapper vezelaanbod en hogere NBSK-pulpprijzen. Het afgelopen jaar zijn de kosten van naaldhoutvezels wereldwijd met 5% tot 20% gestegen. Behalve in de VS en Duitsland waar de prijzen aanzienlijk daalden.

Variatie

De prijzen van hardhoutvezels in de meeste grote pulpproducerende landen zijn licht aangepast in het 2e kwartaal van 21. Een paar regio’s, zoals het zuiden van de VS, Oost-Canada en Spanje, vallen echter op als plaatsen waar de kosten van hardhoutpulpstammen met meer dan 5% zijn gestegen ten opzichte van het 1Q/21. De handel in hardhoutsnippers in de Pacific Rim is gedurende vier opeenvolgende kwartalen snel toegenomen tot een recordhoogte van 6,7 miljoen odmt in het 2Q/21.

In hetzelfde kwartaal van 2020 stonden de verzendingen sinds zes jaar op het laagste punt (5,0 miljoen odmt). China blijft de belangrijkste bestemming voor geëxporteerde houtsnippers en is goed voor meer dan 60% van alle verhandelde houtsnippers in de regio. Het aandeel van Japan is gedaald tot 34%, terwijl de rest wordt geïmporteerd door pulpfabrieken in Zuid-Korea en Taiwan.

Japan

De importvolumes van houtsnippers in Japan in 2021 herstelden zich tijdens de beginperiode van de COVID-epidemie begin 2020. De driemaandelijkse verzendingen in 2021 lagen echter meer dan 10% onder hun 5-jarig gemiddelde vóór de uitzonderlijke daling in 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer