Ga naar hoofdinhoud

Prijs voor CLT-onderzoeker

De Oostenrijker Gerhard Schickhofer heeft de Marcus Wallenberg Prize 2019 gewonnen vanwege zijn onderzoek en kennis op het gebied van kruislaaghout. Zijn ontdekkingen worden in oktober beloond met een geldprijs van 191.000 euro tijdens een officiële ceremonie met de Zweedse koning Carl Gustaf.

Cross-laminated timber (CLT) verklaart in technisch opzicht het wereldwijd groeiende aantal meerlaagse houtbouwprojecten.

Het wordt beschouwd als een constructief sterk, stabiel en milieuvriendelijk bouwmateriaal waarmee vrije overspanningen tot wel 20 meter zijn te bereiken. De wand-, vloer- en dakelementen zijn maximaal 4 meter breed en hun dikte varieert per toepassing.

Professor Gerhard Schickhofer is verbonden aan het instituut voor houtengineering en -technologie van de Technische Universiteit Graz in Oostenrijk. Hij legde de wetenschappelijke en technologische bouwstenen voor de ontwikkeling van CLT.

Samen met zijn team speelde Schickhofer een leidende rol in de ontwikkeling van Europese normen en technische goedkeuringen. Deze hebben zowel betrekking op de productie van kruislaaghout als op industriële toepassingen en de verwerking in de bouw.

Voor de fabricage van CLT-elementen kunnen niet alleen vuren, lariks of grenen worden gebruikt, maar inmiddels ook berken, essen en beuken.

(foto: Helmut Lunghammer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer