Ga naar hoofdinhoud

Prijs voor hout langs de weg

Een geluidsscherm van hennephout en oplossingen in Accoyahout zijn bekroond met de eerste en tweede prijs in de Innovation Challenge N470.

De provincie Zuid-Holland en Boskalis schreven samen de Innovation Challenge N470 uit, waarna elf partijen hun productinnovaties presenteerden voor een jury van deskundigen.

De N470 verbindt drie snelwegen met elkaar. De provincie wil hem veranderen in een energieopwekkende en CO2-neutrale weg. Daarom zoeken de provincie Zuid-Holland en Boskalis innovaties die de duurzaamheid, veiligheid en doorstroming van de N470 verbeteren. En met de nadruk op CO2-vermindering, energietransitie, klimaatadaptatie en minimalisatie van fijnstof. De drie beste innovaties worden toegepast in het N470-project.

Geluidsscherm van hennephout

Op de eerste plaats eindigde de Home of the Cannassette, een geluidsscherm op basis van hennephoutvezel. De snelgroeiende industriële hennepplant gebruikt weinig water en geen bestrijdingsmiddelen. Door de vezels van de plant te mengen met kalkbinder en water ontstaat de natuurlijke en CO2-negatieve vulling voor het geluidsscherm. Deze vulling wordt verwerkt in cassettes van duurzaam Magnelis-metaal die gekoppeld worden tot een geluidsscherm van de gewenste afmetingen.

Reflectorpaaltjes en wegmeubilair

De tweede plaats ging naar Van Swaay Duurzaam Hout en Accsys, die reflectorpaaltjes en ander wegmeubilair uit Accoyahout hebben ontwikkeld. Directeur Tessa van Swaay: “Voor alle houttoepassingen uit duurzaam bosbeheer groeien er opnieuw bomen voor de volgende generatie en die nemen het CO2 op dat we nu uitstoten. Door daarbij te kiezen voor Accoyahout zal de levensduur van de toepassingen zelfs de 60 jaar overschrijden en ook nog in stabiele vorm. Daarbovenop stimuleert de Cradle to Cradle-certificering van Accoya om het hout na de toepassing nog een tweede leven te geven.”

Tot slot ontving DeltaBloc de derde prijs voor zijn innovatie om veelgebruikte betonnen wegbarriers van een geluidabsorberend ‘jasje’ te voorzien.

Op de foto v.l.n.r. Kees Hanegraaf (DeltaBloc), Jeroen Tromp (provincie Zuid-Holland), Jos Lesschen (Cannassette), Ben de Vries (Boskalis), Martin de Haan (provincie Zuid-Holland) en Tessa van Swaay (Van Swaay Duurzaam Hout).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer