Ga naar hoofdinhoud

Prijs voor milieuvriendelijk modulair ontwerp

Team 99 op Future of Wood.

Metsä Wood, een Finse fabrikant van houtproducten, heeft de Estse start-up Team 99 bekroond. Het bedrijf kreeg een prijs voor het innovatieve ontwerp van een module die kan worden gebruikt voor de bouw van gebouwen met verschillende afmetingen en vormen en die tegelijkertijd de totale ecologische voetafdruk kan verminderen. De module is volledig ontworpen met Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood, wat het design snel, licht en groen maakt.

Hout-hackathon

Het bekroonde ontwerp was een van de resultaten van de hout-hackathon Future of Wood, georganiseerd door de Academy of Art en Garage 48 in Tallinn. Het evenement, dat ongeveer honderd deelnemers trok, had als doel klimaatvriendelijke oplossingen te ontwikkelen door middel van het meest efficiënte gebruik van hout als natuurlijk en hernieuwbaar bouwmateriaal.

Metsä Wood daagde de deelnemers uit om één enkel 2D element of module te ontwerpen, op een innovatieve wijze die het gebruik van Kerto LVL in de modulaire stedenbouw bevordert. De teams werd gevraagd om hun prototypes te uploaden naar het Open Source Wood onlineplatform opensourcewood.com, dat zich richt op het delen van innovaties voor modulaire houten gebouwen. De winnaars werden gekozen door een jury bestaande uit de technische experts van Metsä Wood.

Beter bouwen

Priit Reinpõld, een lid van het bekroonde Team 99 dat 1500 euro won, zegt dat de missie van het team bij de hackathon was om met een oplossing te komen die iedereen zou helpen om beter te bouwen. “Met beter, bedoel ik sneller, hoger en groener. De inzending voor de Open Source Wood Challenge omvat een universele modulaire bouwunit die deze ambitie realiseert”, besluit hij.

Het door het winnende team gepresenteerde systeem is ontworpen om een moderne methode voor houtbewerking aan te bieden, waarbij traditionele timmertechnieken worden gecombineerd en uitgevoerd door CNC-machines, waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme houtproducten zoals Kerto® LVL. Naast de constructieve aspecten is ook gekeken naar duurzaamheid en de gehele levenscyclus van gebouwen.

Alle deelnemers van Future of Wood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer