Ga naar hoofdinhoud

Prijs voor toepassing gecertificeerd hout

Tijdens het World Architecture Festival (WAF) in Amsterdam is de Best Use of Certified Timber Prize uitgereikt aan de architect en bouwer van een Australisch recreatie- en cultureel centrum dat ondergedompeld lijkt te zijn in gecertificeerd hout.

Het Pingelly Recreation and Cultural Center (PRACC) werd ontworpen door architectenbureau Iredale Pedersen Hook en gerealiseerd door Advanced Timber Concepts (ATC). Gecertificeerd hout is in het hele gebouw gebruikt, zoals in de geprefabriceerde elementen die off-site in de fabriek van ATC werden gebouwd en op locatie geassembleerd. Diverse soorten hardhout werden toegepast in de vloeren, gevelbekleding, lambriseringen en meer.

Pingelly Tigers

Het winnende gebouw kijkt uit over het kleine stadje Pingelly in West-Australië en dient als een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Het bestaat uit vier paviljoens verbonden door een gebogen veranda en huisvest onder andere een sporthal, evenementenruimten, bars, een gemeenschappelijke keuken, een cultureel centrum en een bowlingclub. De gemeenschap bestaat uit 12% oorspronkelijke bewoners en is de trotse thuisbasis van de Pingelly Tigers: het eerste inheemse Australische voetbalteam dat in de jaren zestig werd opgericht.

Powered by PEFC

Het WAF en PEFC International kenden dit jaar voor de tweede keer de Best Use of Certified Timber Prize toe. De award eert architecten en projectteams voor hun gebruik van gecertificeerd hout als belangrijk (constructie)materiaal voor gebouwen met een uitstekende duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of esthetiek. Dit jaar deden 39 architecten en projectteams uit 18 landen mee aan de wedstrijd.

(foto’s: Iredale Pedersen Hook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer