Ga naar hoofdinhoud

Producentenvertrouwen daalt in hout- en bouwmaterialenindustrie

In april is het producentenvertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie gedaald van 19,1 naar 16,9, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari en februari steeg het producentenvertrouwen in de branche flink tot 22,4, maar in maart en april daalde het vertrouwen weer naar het niveau van december 2021. Het gemiddelde Nederlandse producentenvertrouwen in de industrie steeg de afgelopen twee maanden juist wel.

Nog steeds is het vertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie hoger dan het gemiddelde van 10,8 in de Nederlandse industrie. Twee jaar geleden beleefde het producentenvertrouwen een historisch dieptepunt door corona, voor de hout- en bouwmaterialenindustrie was dat in april 2020 -25,2. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct in april 2022 als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt. Ruim een derde van de ondernemers gaf bij het begin van het tweede kwartaal aan belemmerd te worden door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Dat aandeel is niet eerder zo hoog geweest.

Bron: CBS

Producentenvertrouwen Duitsland wat minder negatief

Duitse producenten waren in april wat minder negatief dan in maart, volgens de IFO-index. Toen daalde het Duitse producentenvertrouwen sterker dan ooit tevoren. Ondernemers daar waren in april iets minder pessimistisch over de verwachte bedrijvigheid, maar ook iets minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in februari met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer