Ga naar hoofdinhoud

Producentenvertrouwen daalt in hout- en bouwmaterialenindustrie

In april 2022 is het producentenvertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie gedaald van 19,1 naar 16,9, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari en februari steeg het producentenvertrouwen in de branche flink tot 22,4, maar in maart en april daalde het vertrouwen weer naar het niveau van december 2021. Het gemiddelde Nederlandse producentenvertrouwen in de industrie steeg de afgelopen twee maanden juist wel.

Nog steeds is het vertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie hoger dan het gemiddelde van 10,8 in de Nederlandse industrie. Twee jaar geleden beleefde het producentenvertrouwen een historisch dieptepunt door corona, voor de hout- en bouwmaterialenindustrie was dat in april 2020 -25,2.

De ondernemers in de industrie oordeelden in april 2022 positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

Bron: CBS

Tekorten

Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt. Ruim een derde van de ondernemers gaf bij het begin van het tweede kwartaal aan belemmerd te worden door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Dat aandeel is niet eerder zo hoog geweest.

Groei industrieproductie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 10,2 procent hoger dan in februari 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,4 procent.

Duitsland wat minder negatief

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Duitse producenten waren in april wat minder negatief dan in maart. Toen daalde het Duitse producentenvertrouwen sterker dan ooit tevoren. Ondernemers waren in april iets minder pessimistisch over de verwachte bedrijvigheid, maar ook iets minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in februari met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer