Ga naar hoofdinhoud

Project LIFE Climate Forest

Meer dood hout in het bos draagt ook enorm bij aan de biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden in het beheer (Bron: Bosgroepen)

In een samenwerking tussen Projectpartners Staatbosbeheer en de Bosgroepen wordt de komende zeven jaar binnen het project ‘LIFE Climate Forest’ hard gewerkt aan veerkrachtige bossen. Hierbij ligt de focus op het doorontwikkelen en testen van ‘klimaatslim bosbeheer’. Een kleinschalig bosbeheer dat bijdraagt aan het vergroten van de veerkracht van bosecosystemen. Daarbij is het delen van kennis met beheerders, eigenaren, beleidsmakers en andere belanghebbenden een belangrijk onderdeel van het project.

“Een boeiend project met urgentie, want veel van onze bosecosystemen zijn kwetsbaar”, meent Etiënne Thomassen van Bosgroep Zuid Nederland. “Die kwetsbaarheid geldt zeker voor de bossen op zandgronden. Deze zijn vaak nog vrij jong, veelal structuurarm en weinig divers. Bovendien hebben ze doorgaans te maken met een arme, verzuurde bodem en problemen veroorzaakt door droogte. Daardoor missen deze bossen de veerkracht om zich goed en tijdig aan te passen aan veranderingen. Menig bosbeheerder worstelt dus met vragen als: wat kan ik doen, wat ga ik doen en hoe doe ik dat?”

Gericht ingrijpen

Een dergelijke focus op klimaatslim bosbeheer is nieuw en vraagt gericht ingrijpen van de beheerder. Dat betekent belangrijke en sturende keuzes maken. Zoals het realiseren van een betere bosstructuur en meer variatie in leeftijd en soorten. Onder andere door het aanplanten van bijvoorbeeld linde, hazelaar, haagbeuk en esdoorn. Een succesvolle verjonging en een goed functionerende en voedzamere bodem zijn eveneens van belang. Allemaal randvoorwaarden die de flexibiliteit van het systeem verhogen en de risico’s verlagen.

“Een nieuwe manier van beheren vraagt niet alleen om een andere denkwijze, maar ook om een gedegen en duurzaam beheermodel”, benadrukt Gijs Kuneman, directeur bij projectpartner Bosgroep Midden Nederland. “Een model dat zowel bijdraagt aan een gezond, veerkrachtig bosecosysteem met een hoge biodiversiteit, als aan voldoende rendement, wanneer dat een beheerdoelstelling is.”

Het plan is om samen met eigenaren, beheerders, beleidsmakers en andere belanghebbenden stappen te maken. Want hoe draag je effectief en efficiënt bij aan een stabiel bosklimaat? Welke beheerkeuzes zijn daarbij van belang? Welke plantmethode en boomsoorten kies je in een specifieke situatie en welke mate van menging past dan het beste? Door nu op kleine schaal goed gedocumenteerde experimenten op te zetten, is in de toekomst beter te beoordelen bepaalde keuzes slim zijn of niet. Etiënne: “In LIFE Climate Forest bekijken, testen en monitoren we al deze aspecten heel zorgvuldig, zodat we een steeds beter beeld hebben van de aandachtspunten, de mogelijkheden en de kansen”.

Kennis delen

Via trainingen, symposia, excursies, presentaties, publicaties en natuurlijk de online kanalen wordt de kennis zoveel mogelijk gedeeld.

Het project LIFE Climate Forest is mogelijk dankzij de Europese Unie en heeft financiering ontvangen vanuit het LIFE-programma. Artikel gebaseerd op tekst van Bosgroepen en Staatsbosbeheer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer