Ga naar hoofdinhoud

Project mikt op betere naleving EUTR

Het nieuwe project LIFE Legal Wood onderneemt een reeks acties om de naleving van de Europese Houtverordening (EUTR) in de Europese hout(producten)- en meubelindustrie te versterken.

Sinds de inwerkingtreding van de Europese Houtverordening in maart 2013 is het verboden om hout op de markt te brengen dat illegaal is gekapt. Bedrijven moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten door een stelsel van zorgvuldigheidseisen toe te passen.

In een aantal EU-landen en sommige sectoren blijven handhaving en naleving echter achter. Daarmee kan illegaal hout toch een weg vinden op de Europese markt, wat zorgt voor oneerlijke concurrentie met duurzaam geproduceerd hout. Hier wil het project LIFE LEGAL WOOD iets aan doen.

Acties

LIFE Legal Wood gaat gratis workshops geven aan importeurs van hout(producten). Zij krijgen een uitleg van de EUTR en de beste tools en informatie overhandigd die hen helpen bij de naleving ervan.
Andere actie is de ontwikkeling van een database met vrij beschikbare informatie over herkomstlanden van hout, die gebruikers één op één in hun stelsel van zorgvuldigheidseisen kunnen gebruiken.
Daarnaast komt er een Europees stakeholder-netwerk waarin kennis en ervaring worden uitgewisseld.

Projectpartners

Het Wageningse kennisinstituut Probos organiseert deze acties voor Nederland en ziet erop toe dat ze aansluiten op de behoeften van de Nederlandse sector.

Partners van het LIFE Legal Wood-project zijn onder andere NEPCon (projectcoördinator), Amfori, Baskegur, Cesefor, Conlegno, Etifor, Foresna, GD Holz, Probos en de bevoegde autoriteiten voor handhaving van de EUTR van België, Duitsland en Spanje. Het project loopt tot medio 2022.

(foto: Mark van Benthem, Probos)

2 reacties op “Project mikt op betere naleving EUTR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer