Boseigenaren, houthandels, bouwers, een projectontwikkelaar, woningbouwverenigingen en vastgoedbeheerders zetten de schouders onder het project ‘Van bos tot bouw’. Ook de Wageningen Universiteit doet mee. Doel: een verdrievoudiging van het gebruik van Nederlands hout in de (woning)bouw in 2030.
Hiermee geeft het consortium concreet invulling aan de ideeën uit de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Ruim tachtig partijen uit de bouw ondertekenden dit vorige week. Het project ‘Van bos tot bouw’ is een initiatief van de Bosgroepen.
De samenwerking in de bos- en houtketen kan en moet beter. Ten eerste door betere afstemming van vraag, verwerkingscapaciteit en aanbod (in volume, continuïteit en kwaliteit). Daarnaast kunnen technische innovaties helpen. Zo verruimen nieuwe verwerkingstechnieken de mogelijkheden voor hout in de bouw. Het project richt zich vooral op procesinnovaties, om blokkades in de ketenorganisatie op te heffen.
De Wageningen Universiteit (WUR) onderzoekt de (mis)match tussen aanbod en vraag. Verder halen de partijen inspiratie uit het buitenland en uit andere sectoren. Met al die inzichten ontwikkelen ze creatieve oplossingen en bouwen ze verder aan partnerschappen.
Ambities
Het opschalen van het gebruik van inlands hout in de bouw levert een bijdrage aan de Nederlandse klimaatambities. Hout is ook bij uitstek materiaal om de ambities voor circulair en biobased bouwen, zoals geformuleerd in de City Deal, te helpen realiseren. Verder is voor boseigenaren een grotere afzet en hoogwaardiger toepassing van hout economisch aantrekkelijk. Duurzame houtproductie laat zich immers prima combineren met duurzaam bosbeheer en biodiversiteit.
Partners
‘Van bos tot bouw’ is een samenwerking van Energiehout / Staatsbosbeheer, de Unie van Bosgroepen en Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH). Ook De Groot Vroomshoop (houtbouw), VolkerWessels (woning- en utiliteitsbouw), VolkerStevin Bouwmaterieel en BMB (projectontwikkelaar) sluiten zich aan. Andere partners zijn Woningbouwstichting Kleurrijk Wonen (Culemborg), Woningbouwstichting Ons Doel (Leiden), ASR Vastgoed, ASN Bank en tot slot Wageningen University & Research.
Lees ook: Meer kansen voor Nederlands hout