Ga naar hoofdinhoud

Raamcoating haalt seizoenstruc uit

Een nieuwe, door TNO ontwikkelde raamcoating laat in de winter zoveel mogelijk warmtestraling van de zon binnen en houdt deze straling in de zomer juist tegen. Volgens TNO is een energiebesparing van 22% haalbaar ten opzichte van ramen zonder deze coating.

Boven een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur van de coating, waardoor er een reflecterende effect ontstaat. Pascal Buskens, wetenschapper bij TNO: “De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen veel complexer en duurder, en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden.”

Flinke besparing

Simulaties van TNO laten zien dat het gebruik van dit nieuwe beglazingssysteem in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 638 euro per woning, bij een woning van 172 vierkante meter waarbij 25% van de gevel bestaat uit ramen.

Buskens: “Nu begint de opschaling van lab naar pilotschaal, en vervolgens de doorontwikkeling naar een marktrijp product. Naar verwachting kunnen de ramen over drie à vier jaar op de markt worden gebracht. De kosten van het product zijn zeer laag in vergelijking met andere schakelende glascoatings. Onze inschatting is dat een terugverdientijd van zeven jaar mogelijk moet zijn, vergelijkbaar met zonnepanelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer