Ga naar hoofdinhoud

Reageren op ISO-normen voor hout en houtproducten

Brazilië heeft een voorstel gedaan om ISO-normen te ontwikkelen voor duurzame processen voor hout en houtproducten. Dit volgt op een eerder voorstel voor een ISO-norm op het gebied van ketenbeheer. Alle leden van ISO mogen hun reactie geven op dit voorstel. NEN coördineert de Nederlandse inbreng en ontvangt graag input van Nederlandse belanghebbenden.

Het nieuwe voorstel van Brazilië spitst zich toe op geharmoniseerde terminologie, duurzaamheidsaspecten voor de hout- en houtproductensector en het volgen en meten van hout. Eerder al leidde een Braziliaans voorstel op het gebied van ketenbeheer tot de publicatie van ISO 38200 ‘Chain of Custody of wood and wood-based products’.

ISO 38200 is ontwikkeld door de ISO-commissie ‘Chain of custody of wood and wood-based products’. Het plan is om het toepassingsgebied van deze ISO-commissie uit te breiden met voornoemde voorstellen en de ISO-commissie te hernoemen tot ‘Sustainable processes for wood and wood-based products’.

Herkomst van hout

In veel landen, zoals in de EU, geldt dat moet worden aangetoond dat hout van legale herkomst is. Daarnaast wordt een bewijs verlangd dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Ketenbeheer is daarom belangrijk om het eindproduct te kunnen herleiden naar de bron.

Naast ISO 38200 zijn er meer instrumenten nodig om de herkomst te achterhalen en toe te passen. Zo kunnen barcodes en DNA-tracking helpen met traceerbaarheid. Ook worden er meetinstrumenten en -methodologieën ontwikkeld en toegepast die verschillende eigenschappen van hout en houtproducten vaststellen.

Input

NEN brengt binnen ISO-verband de Nederlandse stem uit. Tot uiterlijk 15 juli aanstaande kunnen Nederlandse stakeholders in de brede houtsector reageren op het voorstel voor het ontwikkelen van normen op het gebied van duurzame processen voor hout en houtproducten.

Klik HIER voor het geven van input.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer