Ga naar hoofdinhoud

Rechter doet 12 december uitspraak over teak uit Myanmar

De rechtbank van Amsterdam doet maandag 12 december 2022 uitspraak in een rechtszaak over teakhout uit Myanmar. Er zou sprake zijn van overtreding van de EUTR, de Europese Houtverordening.

Dit is de eerste strafzaak in Europa over deze houtverordening, de EUTR. Volgens het Openbaar Ministerie hebben drie bedrijven en enkele leidinggevenden niet voldaan aan de vereiste zorgvuldigheidsbeginselen waarmee voorkomen moet worden dat illegaal gekapt hout op de markt komt.

Functioneel Parket

Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt tegenover Houtwereld dat de uitspraak maandag 12 december om 13.30 uur plaatsvindt tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam.

Het OM verwijt betrokkenen het op de markt brengen van hoogwaardig teakhout en het daarmee overtreden van de Europese Houtverordening.

Strafeis handel teak Myanmar

In totaal is er meer dan 178.2517 kubieke meter teakhout geïmporteerd met een waarde van ruim 2,5 miljoen euro. Het OM eiste woensdag 12 oktober voor de rechtbank in Amsterdam een geldboete van 100.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk tegen de betrokken bedrijven en een taakstraf van 240 uur tegen de verdachten.

Historie en discussie

In 2018, legde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een last onder dwangsom op aan een van de bedrijven omdat zij niet voldeed aan het stelsel van zorgvuldigheidseisen.

Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het nagenoeg onmogelijk om bij het importeren van teakhout uit dit land te voldoen aan dit zorgvuldigheidsbeginsel. Dit is het standpunt van de Expert Group, een deskundigengroep die de Europese Commissie adviseert over beleid. De betrokken partijen waren het er destijds niet mee eens en botsten met de NVWA.

Invoer teak via Tsjechië

Volgens het OM hebben de bedrijven en leidinggevenden, om het Nederlandse toezicht te ontwijken, het teakhout via een speciaal daarvoor opgezet bedrijf in Tsjechië de Europese Unie EU ingevoerd.

In totaal gaat het om 7 partijen teakhout die geïmporteerd zijn. Eén bedrijf reisde af naar Myanmar om de teakhouten planken te kiezen die naar Europa moesten worden vervoerd. Een ander zorgde voor het transport. Het derde betrokken bedrijf diende als administratief front om het toezicht van de NVWA te omzeilen, zo luidt de verdenking.

Op de zitting in oktober kwam naar voren dat de verdachten deze constructie hebben opgezet om de invoer van teakhout uit Myanmar toch mogelijk te maken vanwege de specifieke kwaliteiten van dit hout. Dit hout is bij uitstek geschikt en gewild in de hoogwaardige jachtbouw vanwege de specifieke kwaliteiten van het hout (werkt en krimpt niet, goed waterbestendig en relatief licht).

De handelingen van verdachten vonden plaats in de periode van januari 2018 tot en met 3 december 2019. De uitspraak is op 12 december.

Lees ook:

Eén reactie op “Rechter doet 12 december uitspraak over teak uit Myanmar

  • A. J. van der Veen

    ” sometimes people don’ t want to hear the truth because they don’t want their illusion destroyed ” There is no ” illegal ” wood from MM, only legal with the papers to prove it.

    Fairwind Trading sro.

    CZ Rep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer