Ga naar hoofdinhoud

‘Recirculatie van lucht in houtindustrie is veilig’

Recirculatie van lucht in productiebedrijven vormt geen extra gevaar voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Dit stellen fabrikanten van systemen voor luchtzuivering voor de houtbranche. Zij baseren zich op Duits onderzoek.

De FLS bundelt onder andere Holtrop & Jansma, Meconaf, Modesta, Reinders Luchttechniek en Tubro. Op hun website staan de conclusies van Duits onderzoek naar de invloed van recirculatie op de verspreiding van Covid-19.

Geen extra risico

De BG (Berufsgenossenschaft Holz und Metall) in Duitsland meent dat de recirculatiemodus in systemen voor houtstofafzuiging geen extra risico vormt voor de verspreiding van het coronavirus in het bedrijf. Zulke systemen kunnen dus gewoon in gebruik blijven. “Als brancheorganisatie nemen wij dit advies over”, stelt de FLS.

Houtstof geen gastheer voor corona

Door vervuilende stoffen af te zuigen en vervolgens de gefilterde lucht terug te voeren, worden de concentraties aan vervuilende stoffen in de lucht verdund door de turbulentie die plaatsvindt. Dit verlaagt zelfs een eventuele virusbelasting.

Houtstof is geen gastheer voor het coronavirus. Daarom is een toename van het virus in de filterunit niet te verwachten. Integendeel, want een bepaalde – niet te voorspellen – hoeveelheid virus kan het filtermateriaal niet passeren. Dat vermindert weer de totale concentratie.

De ruimtelijke bezetting door mensen in houtverwerkende bedrijven is normaal gesproken vrij laag. Daarnaast is de luchtverversing met afzuiging in verhouding juist behoorlijk hoog. “Het risico dat een medewerker in aanraking komt met de ‘kritieke’ hoeveelheid virus is dan ook niet significant”, stellen de FLS-bedrijven.

Voldoende frisse lucht

De FLS adviseert houtbedrijven om de werkplaats van voldoende frisse lucht te voorzien. Dit kan – ook in de winter – worden gegarandeerd door regelmatige ‘push-ventilatie’. Uiteraard moeten er mondkapjes worden gedragen in de werkplaats, op het werk of in kantines als de onderlinge afstand minder dan 1,5 meter is.

(foto: Holtrop & Jansma)

Eén reactie op “‘Recirculatie van lucht in houtindustrie is veilig’

 • Uit diverse onderzoeken blijkt dat virusdeeltjes wel meereizen op fijnstofdeeltjes.
  Zie onderstaand:

  William Bahnfleth, Professor Architectural Engineering aan Pennsylvania State University in de VS, stelt het volgende:

  “Druppeltjes worden geproduceerd in onze luchtwegen en verspreid door hoesten en kuchen. Echter bestaan de druppeltjes die uit ons lichaam naar buiten gestuwd worden uit verschillende afmetingen. Sommige deeltjes zijn klein genoeg om te verdampen in de (open)lucht. Andere druppeltjes zijn van dermate grote afmeting dat slechts een kleine afstand wordt afgelegd, alvorens ze zich vast hechten aan (vloer)oppervlakten. Beide druppelgroten bevatten in tijden van virusinfectie besmettelijke virussen. Stellen we dat besmetting enkel plaatsvindt door relatief grote druppels, met een kort afstand bereik, dan gaan we voorbij aan het gegeven dat er evaporatie plaatsvindt.”
  Kort samengevat betekent dit dat virussen minuscule deeltjes zijn en tot de onderste lagen van Particulate Matter (PM0.01 en kleiner) behoren. Door evaporatie hechten zij zich aan grotere druppels en reizen ze mee op grotere deeltjes, zoals PM2.5 of PM10.

  Ik ben benieuwd naar het onderzoeksrapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer