Ga naar hoofdinhoud

Regeerakkoord biedt kansen voor de houtbranche

In het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is ruim aandacht voor zaken die de houtbranche raken. Vooral de plannen om klimaatverandering tegen te gaan, het versnellen en verduurzamen van de woningbouw en de aandacht voor vakmensen valt op. Al met al genoeg kansen om aan te haken als houtbranche.

Klimaat en energie

Zo schrijft de nieuwe coalitie: ‘We maken Nederland klaar voor de toekomst – klimaatneutraal, fossielvrij en circulair – met een schone energievoorziening en groene industriepolitiek.’ Er komt een Klimaat- en transitiefonds van 35 miljard om aan het aangescherpte doel van 55% CO2 reductie te komen. De prikkel om te verduurzamen wordt versterkt door het verhogen van de marginale CO2 heffing bovenop de prijs in het Europees emissiehandelssysteem (ETS). Er wordt extra geïnvesteerd in onderzoek naar innovatie van klimaat neutrale technologieën en een circulaire economie.

Afbouw houtige biomassa

Het gebruik van houtige biomassa wordt zo snel mogelijk afgebouwd, waarbij rekening gehouden gaat worden met de kosteneffectiviteit. Alleen duurzame houtige biomassa die geproduceerd is in de EU blijft toegestaan. Zo kan naleving van duurzaamheidscriteria beter in de gaten gehouden worden. Biomassa wordt zo hoogwaardig mogelijk ingezet aan de hand de cascaderingsladder. Duurzame alternatieven voor warmte worden versneld ontwikkeld.

Woningbouw

De bedoeling is om eindelijk vaart te maken met de woningbouw. Er komt een aparte minister voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Hij/zij moet er voor zorgen dat er 100.000 woningen per jaar gebouwd worden. Waarvan tenminste twee derde betaalbare huurwoningen en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie. Speciale aandacht gaat uit naar de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Met het oog op de acute tekorten is het streven om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te bouwen en 15.000 eenheden extra te bereiken via transformatie van kantoren tot woningen. Het nieuwe kabinet maakt ook meer ruimte voor alternatieve en coöperatieve woonvormen. Het moet daarnaast makkelijker worden tijdelijke woningen te plaatsen.

Het kabinet komt met een hernieuwde Nationale Woon- en Bouwagenda waarin innovatie en circulair bouwen wordt gestimuleerd. Prefab moet een grote rol gaan spelen in de beoogde versnelling van de woningbouw. Ook moet de bouwagenda belemmeringen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve bouw wegnemen. Er komt daarnaast een verplicht percentage recyclaat in bouwmaterialen.

Vakmensen

Ondertussen is er voor dit alles een nijpende tekort aan goed opgeleide vakmensen. Daar wil de nieuwe coalitie ook iets aan doen. Het kabinet wil met onderwijsinstellingen, overheden, en sociale partners aan de slag om vakmensen op te leiden of bij te scholen. Er komt een pact tussen overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven om te zorgen dat elke mbo-student een stageplek en een passende vergoeding krijgt. Jaarlijks komt er voor deze zaken 700 miljoen euro bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer