Ga naar hoofdinhoud

Resultaten TABS Holland eerste halfjaar 2021

De resultaten van TABS over het eerste halfjaar 2021 waren goed.

TABS Holland is leverancier van hout en bouwmaterialen op de Nederlandse markt van nieuwbouw, renovatie en onderhoud. Onlangs publiceerde het bedrijf haar financiële resultaten over het eerste half jaar van 2021. Deze cijfers waren bijzonder goed maar René Olsthoorn, bestuursvoorzitter van TABS Holland benadrukt dat een aanzienlijk deel hiervan non-recurring is als gevolg van de sterk gestegen inkoopprijzen.

Olsthoorn: “De hectiek die eind 2020 in de markt speelde is in het eerste halfjaar van 2021 verder versterkt: de wereldwijde disbalans tussen vraag en aanbod is toegenomen met nog sterker stijgende prijzen en grotere beschikbaarheidsproblemen tot gevolg. De vraag van klanten was groot en door de stevige prijsverhogingen vanuit de inkoopmarkten was er op momenten sprake van hamster-gedrag. Het was, en is nog steeds, een grote uitdaging om aan de vraag van alle klanten te voldoen.”

Verkoopprijzen

Door de sterk gestegen verkoopprijzen zijn de financiële resultaten in het eerste half jaar uitstekend. Liggende voorraden worden immers meer waard. Het effect is echter niet blijvend. Op het moment dat de prijzen weer dalen zal het omgekeerde effect optreden. Daarnaast zijn de vooruitzichten – kijkend naar bijvoorbeeld recente EIB berichten – minder positief. Bouwbedrijven hebben te maken met vertragingen in hun bouwproces door oa beschikbaarheidsproblemen. Dit heeft een negatief effect op het rendement van hun projecten. Verder drukken de extreme prijsstijgingen de rendementen van bouwprojecten in bepaalde gevallen nog verder terug.

Verwachtingen

Over het algemeen wordt er rekening gehouden met een correctie op de vraag in Nederland wanneer de COVID-19 maatregelen eindigen. Zo zullen consumentenbestedingen die het afgelopen jaar voor een deel naar de bouwsector zijn verschoven weer worden teruggedraaid. Maar ook de beschikbaarheidsproblemen in combinatie met de prijsstijgingen zullen een remmend effect hebben op de volumes in de bouwsector.

Tenslotte maakt de sector zich ook nog altijd zorgen over de vraag of een nieuw kabinet voldoende mogelijkheden in de regelgeving gaat creëren om iets te kunnen doen aan de woningbouwtekorten. De vooruitzichten voor de markten waarin TABS Holland opereert zijn onzeker. Het bedrijf benadrukt echter dat het blijvend hard werkt aan verbetering van formules en assortimenten, verhoging van de productkennis van de medewerkers en andere activiteiten op het gebied van klantgerichtheid.

Op dit moment zijn er nog geen signalen waarneembaar waaruit blijkt dat de beschikbaarheidsproblematiek of de prijsontwikkeling op korte termijn significant wijzigt. Op de in dit bericht vermelde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

Resultaten

  • Omzetstijging van 24% tot € 502 miljoen (vorig jaar: € 405 miljoen)
  • Kostenniveau 11% hoger dan vorig jaar
  • Operationeel resultaat stijgt met 88% naar € 68 miljoen (vorig jaar: € 36 miljoen)
  • Nettoresultaat € 51,8 miljoen (vorig jaar: € 27,8 miljoen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer